Зима

Зима
Пролет

19 март 2022 г.

Кирил Петков: САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно за усилването на Източния фланг, но нищо друго по тази тема не е обсъждано.“ 

 

„САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“. Ще предложим българин за командир на бойната група.“

Това каза министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков заяви, че освен разговорите за сътрудничество във военната сфера са били обсъдени и други теми като логистика и борба с корупцията.

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно за усилването на Източния фланг, но нищо друго по тази тема не е обсъждано“, каза премиерът.

„Америка е НАТО, България е НАТО“, завърши своето встъпление Петков.

„Проведохме много продуктивно обсъждане на непровокираната инвазия на Русия в Украйна. Обсъдихме също така и важни въпроси в сферата на отбраната“, каза от своя страна Лойд Остин.

„Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим. Инвазията на Путин причини много жертви в Украйна. Руската агресия сплоти Украйна, НАТО и свободния свят“, добави американският министър на отбраната.

„Приветстваме всичко, което правите, за да предоставите спешна хуманитарна помощ на страдащите от войната в Украйна“, каза още Лойд Остин.

Той оцени създаването на интернационална бойна група като важен принос на България.

„България работи много усилено в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е пример за съюзниците“, каза Лойд Остин..

„САЩ продължават да стоят редом с България и нашите съюзници в Европа“, декларира американският министър на отбраната и благодари на българия за интернационалната бойна група.

„Никоя страна не може да се чувства 100% сигурна. Сигурността е когато работим заедно. Само когато всички съюзници в НАТО и ЕС говорим в един глас, нашата сигурност е повишена“, каза от своя страна Кирил Петков, цитиран от БНР.

Лойд Остин изтъкна важността на оперативната съвместимост:

„Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България, да има оперативна съвместимост, за да работим заедно. Трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, да могат нашите формирования да действат бързо“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар