Лято

Лято

21 март 2022 г.

Иван Хиновски: Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България

"Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме, като внасяме азерски газ - това е заблуда." 

 

"Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България."

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, автор на енергийната програма на ИТН, във връзка със заявеното от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да преговаря за нов договор с "Газпром".

По думите му алтернативи има, но за да се подготвят, са нужни минимум 6 месеца:

"Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това за мен е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага. Трябва да се подготвят алтернативни схеми. Не бива да бързаме, можем да не водим преговори, но да предложим анекс за 6 месеца".

Експертът посочи, че Западна Европа има условия за реална диверсификация, а България няма:

"Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда".

Според него Европа може да договори общи условия с "Газпром":

"България в момента плаща по-скъп газ от Германия. Ние никога няма за бъдем в по-лошо положение, отколкото един голям потребител. А това за нас е много важно".  

Трябва да намаляваме потреблението на природен газ чрез заместване с възобновяеми енергийни източници, смята той:

"В рамките на 2 до 5 години трябва да си намалим наполовина потреблението
на природен газ чрез заместване с възобновяеми енергийни източници. Но това не може да стане. Ако кажем сега, че спираме да потребяваме руски газ, това е апокалиптично!".

Хиновски изтъкна, че цената на втечнения газ е поне с 20% по-скъп от тръбния.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар