Зима

Зима
Пролет

13 април 2022 г.

Аз, Елена от плебса

Богоизбраните ненавиждат плебса. Те ненавиждат обикновените хора. Те, умокрасивитетът, патрициите на България, се гнусят от народа, който ги е избрал...  

 

Едно от нещата, които ме вбесяват в политиката е, колко много си се харесват политиците и най-вече управляващите. Направо до степен да се гледат в огледалото и да си посегнат.  

Вчера на Здравната комисия се чу - от народен представител, че "Не може да оставим плебса да решава". Плебса, плебеите, народът, избирателите, българите...

Богоизбраните ненавиждат плебса. Те ненавиждат обикновените хора и признават само тези, с които се засичат по коктейлите на жълтите павета в София. Те презират всеки, който няма титла пред името си, а с джобните си не може да купи малка бензиностанция. Те, умокрасивитетът, патрициите на България, се гнусят от народа, който ги е избрал.

Днес те, богоизбраните, отново доказаха, че за тях плебса е безинтересен. От трибуната на Народното събрание заявих, че трябва първо да се погрижим за българите, за неосигурените български граждани, да не забравяме хората, които не могат да позволят да се лекуват поради липса на средства, да не забравяме децата, които не могат да се лекуват, защото родителите им не могат да съберат пари. Да, ще помогнем и на чуждите, но не трябва да забравяме своите. Защото българският народ достатъчно е страдал и не заслужава мизерията, на която го обричате. Не заслужава и арогантността да плащате от нашите пари здравните осигуровки на хора с луксозни джипове. И да, има и майки с деца. Може би има дори бедни такива, макар и честите ми сблъсъци с новите гости да показват точно обратното. Клетите бежанки обикновено ги засичам по спа-хотелите и козметичките, както и на шопинг в мол-а. Та, някак си ми се струва нередно да вземем от парите на една шивачка, която издържа сама две деца, за да дадем на украинка, която кара безплатно ски в Банско. Поне да дадем само на бедните бежанци...

Но въпросът е друг - управляващите трябва да са удобни. Първо на американците, разбира се, те добре знаят кой дава кокала на властта. След това - на умнокрасивитета, който се погнусява от шивачката, работеща по 12 часа на ден за 800 лева, която не може да си позволи да ходи на шопинг в мол-а и на почивка на Малдивите. Те - богоизбраните и ние - от плебса.

Само едно ще Ви кажа, неуважаеми богове и богини. Българският народ Ви е издигнал и той ще Ви свали на земята, от която сте се откъснали. Плебсът притежава властта. И яростта на плебса е страшна, когато са го излъгали тези, на които е гласувал доверие.

А всъщност... не се чувствам по-различна от времето, когато никой не ме познаваше. Когато кося трева или копая земята, не ми пада короната от главата. Предпочитам да седна на някой перваз и да поговоря с хора, които се връщат от работа, отколкото да присъствам на лъскавите ви и кухи коктейли. Не ме интересуват баловете и банкетите ви и префърцунените ви пози на нещо, което не сте. 

В България аристокрация няма. И няма и да има. Има НАРОД! Има БЪЛГАРИ! Има ХОРА!
И там - при хората, съм аз. Защото те са моя народ. Вие явно имате друг!


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар