Зима

Зима
Пролет

25 април 2022 г.

Русия спира огъня около "Азовстал" за евакуация на цивилни

"По въпроса за това, че от "Азовстал" "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит." 

 

Руското министерство на отбраната обяви в понеделник прекратяване на огъня около стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, за да позволи евакуация на цивилни от индустриалната зона, която приютява оставащата украинска съпротива в пристанищния град.

Прекратяването на огъня влиза в сила от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич), като руските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безопасно разстояние. Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. "Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически формации заповед да ги освободят", добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода "Азовстал" е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около хиляда мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна.

Русия неведнъж е искала предаването на силите, защитаващи "Азовстал", които определя като екстремисти и чуждестранни наемници. Зеленски предупреди, че ще прекъсне мирните преговори с Москва, ако последните бойци в "Азовстал" бъдат убити, припомня АФП.

"По въпроса за това, че от "Азовстал" "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит", написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия планира да обсъди въпроси, свързани с Мариупол и "Азовстал", с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на предстоящото му посещение в Москва тази седмица.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар