Зима

Зима
Пролет

12 април 2022 г.

Москва: Подготвят се фалшиви обвинения за руско насилие срещу цивилни

"Целта е да се разпали още повече русофобията на фона на бързо развиващата се икономическа криза в Европа." 

 

Руското министерство на отбраната заяви, че САЩ и Великобритания помагат на украинското правителство да подготви фалшиви твърдения за предполагаемо преследване на цивилни граждани в Украйна, които да бъдат предоставени на международните медии в опит за очерняне на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Откакто руските войски се изтеглиха от градове и села около украинската столица Киев, украинската армия показва на журналисти трупове на цивилни, убити според нея от руските сили, разрушени къщи и изгорели автомобили.

Западът твърди, че мъртвите тела са доказателство за военни престъпления.

Репортери на Ройтерс видяха трупове в град Буча, но не успяха да проверят чрез независим източник кой е отговорен за тези убийства.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че украинските власти по указания на САЩ разпространяват фалшиви доказателства за руско насилие срещу цивилни граждани.

Самата Москва твърди, че е предприела "безпрецедентни мерки" за опазване на цивилното население по време на своята "специална военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"САЩ, които имат дългогодишен опит в организиране на провокации с човешки жертви, продължават своята кампания за създаване и популяризиране на фалшиви "доказателства"," заяви министерството.

Русия заяви, че британското разузнаване помага на Украйна да подготвя нови фалшиви твърдения за предполагаеми злочинства в североизточната част на Украйна. Министерството на отбраната не предостави доказателства за своите твърдения за британско и американско участие.

"Нови фалшиви инсценирани провокации, обвиняващи въоръжените сили на Руската федерация в предполагаемо жестоко отношение към населението на Украйна, се подготвят от киевския режим под ръководството на британските специални служби на територията на Сумска област", заяви руското министерство.

Русия заяви, че западни журналисти са били поканени в Сумската област в североизточна Украйна, за да "извършат заснемането на режисирани сюжети". Министерството заяви, че западните медии ще публикуват такива фалшиви новини в най-скоро време. То не посочва кои са тези медии. Ведомството заяви, че руските войски са напуснали предполагаемото място на злочинствата, украинското село Нижня Сироватка, на 20 март.

"Целта е да се разпали още повече русофобията на фона на бързо развиващата се икономическа криза в Европа", заяви министерството.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари загинаха хиляди хора, инвазията разсели милиони и породи опасения за по-широка конфронтация между Русия и САЩ.




Няма коментари:

Публикуване на коментар