Зима

Зима
Пролет

7 април 2022 г.

Гръмоносни облаци над украинския лобист Байдън-син

Тъкмо медийните интерпретации на скандала взеха да задминават "седмото небе", когато... лаптопът на Хънтър Байдън мистериозно изчезна 

 

Дни, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново обвини сина на настоящия президент Хънтър Байдън, че е взел 3.5 млн. долара от Елена Батурина, съпругата на покойния московски кмет Юрий Лужков, медийната тишина по въпроса в Щатите продължават става все по-подозрителна. 

Както е известно, в началото на седмицата Тръмп призова руския президент Владимир Путин да извади на бял свят компромата за Байдън-син за съмнителните му сделки в Русия. "Мисля, че трябва да го публикува. Мисля, че трябва да знаем този отговор", заяви Тръмп в предаването "Просто новините" на Real America's Voice.

Доналд Тръмп за първи път обвини Байдън-младши по време на кандидат-президентските дебати между него и Байдън старши през 2020 година. Тогава републиканецът пак призова Путин да хвърли светлина върху информацията, но руският президент само коментира, че в бизнеса на Хънтър Байдън в Русия няма нищо криминално. Любопитно е какво би казал Путин днес, когато САЩ вече е № 1 в списъка на "неприятелските страни", а Байдън непрекъснато повтаря, че Путин трябва да бъде свален от власт. Руският президент обаче продължава да мълчи по въпроса, защото сигурно е прекалено зает с военната кампания  Украйна.

Мълчанието на Господин Кремъл е добре дошло за Хънтър Байдън, който се пече на бавен огън в родината си, след като данъчните власти започнаха да разследват работата му в украинската газова компания Burisma Holdings.

По информация на вестник The New York Times, разследването е започнало още в края на 2018 година. Първоначално то е водено по подозрение за неплащане на данъци и пране на пари, но по-късно "прането" отпада, защото агентите на ФБР не са успели да съберат достатъчно доказателства, които да издържат пред съда.

Според Associated Press (АР) разследващите са проучвали десетки финансови операции на Байдън, включително и с китайски бизнес-партньори. Обект на интереса им са сделки, сключени през 2017 г., когато Байдън-син съдействал на компанията CEFC China Energy за инвестициите й в американски енергийни проекти. Повод за този интерес е ценен дар от бившия шеф на CEFC China Energy Е Цзянмин - 2.8-каратов брилянт, струващ около 80 000 долара.

Байдън младши не скрил от разследващите, че е получил такъв подарък. В интервю за The New Yorker през 2019 г. Хънтър споделил, че дал брилянта на колегите си, защото "не му било приятно да го получи". Освен това той не изиграл никаква роля, защото сделката с китайската компания така и не станала. В американските медии обаче се появи информация, според която през август 2017 г. дъщерна компания на CEFC China Energy е превела по фирмените сметки на Хънтър Байдън 100 000 долара. Въпреки провалената сделка...

В медиите отвъд океана се тиражира още едно твърдение - че разследването срещу Хънтър е заради съмнителни трансакции в чужбина, включително и в Китай. В свой доклад от 23 август 2020 г., сенаторите републиканци Рон Джонсън и Чък Грасли посочват, че Хънтър Байдън е получавал пари не само от китайски бизнесмени. От украинската газова компания Burisma, например, Байдън младши и бизнес партньорът му Девън Арчър са получили над 4 млн. долара. А казахският бизнесмен Кенес Ракишев - зет на бившия кмет на Астана Имангали Тасмагамбетов - е ощастливил Байдън младши "само" със 143 000 долара.

Освен за укриване на данъци, синът на Джо Байдън е разследван и по подозрение за умишлено нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти (FARA).

Според този закон, лобистите на чуждестранни правителства подлежат на регистрация, а в случай на отказ - затвор до пет години и глоба до 10 000 долара. Прокурорите търсят потенциални нарушения на FARA от вашингтонската консултантска фирма Blue Star Strategies от Вашингтон, която е работила за украинската енергийна компания по споразумение, за което Хънтър Байдън е посредничил.

През следващите седмици прокуратурата в Делауеър ще разпитва свидетели по делото. Междувременно Хънтър Байдън плати дължимите данъци, но разследването срещу него за нарушаването на FARA продължава. Не е известно дали наказателното разследване е фокусирано единствено върху него, или се води срещу група физически лица и компании.

Любопитно е как разследващите са се добрали до информацията, уличаваща Хънтър Байдън. Разследването е стартирало, след като са били източени данни от личния лаптоп на Хънтър Байдън, който той занесъл на ремонт. Собственикът на сервиза сервиза предал "плячката" на един от най-известните адвокати на Тръмп - бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани.

След това данните попаднали във ФБР, където преценили, че наистина става въпрос за много сериозни улики - били открити ключове от система за шифроване на Пентагона, които позволявали достъп до информация на Министерството на отбраната на САЩ.

Според източник на британския Daily Mail, информацията от лаптопа на Байдън младши давала основание да се заключи, че той е участвал във финансиране на проект Metabiota, изпълнител на Министерството на отбраната на САЩ. Тази структура е специализирана в изследванията на болести, които могат да бъдат използвани и като биологични оръжия.

Тъкмо медийните интерпретации на скандала взеха да задминават "седмото небе", когато... лаптопът на Хънтър Байдън мистериозно изчезна от хранилището на водещия разследването Отдел за борба с киберпрестъпността на ФБР.

Засега около разследването цари тишина и няма никакви индикации, че в скоро време Хънтър Байдън ще бъде привикан за разпит. Републиканците в Конгреса обещават, че ако спечелят междинните избори незабавно ще започнат разследване на случилото се и ще извикат Хънтър на изслушване. Демократите, които издигнаха Джо Байдън за президент, обаче контролират всички комисии в Конгреса, които биха могли да инициират разследване по случая.

Хънтър Байдън


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар