Зима

Зима
Пролет

16 април 2022 г.

Една-единствена гледна точка има само при диктатура

Когато законът пречи на намеренията на умнокрасивата компания, тя спокойно заявява, че няма да го спазва и че се чувства отлично в качеството си на закононарушител 

 

Сигурно и вие сте забелязали, че българският умнокрасивитет, тази малка и компания, претендираща да олицетворява световната мъдрост и познание, периодично си харесва някаква концепция и я повтаря до изнемога. 

Сега например, жълтопаветните либерали са се влюбили в мантрата, според която към войната в Украйна можело да има само една гледна точка. И че за тази война всички трябвало да говорим и мислим еднакво. Ако тези хора бяха чели малко повече, щяха да знаят, че няма война в световната история, към която да има само една гледна точка. Има безброй мнения за причините, довели да избухването на войните, за техния ход и, разбира се, за последиците от тях.

Да вземем например американската война във Виетнам. Тя приключи преди близо половин век, но споровете около нея се водят ожесточено и до днес. Според едната концепция Съединените щати са имали пълното право да се бият във Виетнам, защото това е било начин да бъде спряно разпространението на комунизма в световен мащаб. Според противоположното виждане обаче става дума за империалистическа война срещу народ, решил сам до избира своя път на развитие. Въпреки ожесточения спор между представителите на тези две концепции на никого не му хрумва да пожелае забраняване на противниковата страна. А пък на нашите либерали не просто им хрумва, те настояват за забрана на всичко, което излиза извън рамките на тяхното мисловно прокрустово ложе.

Да, може би е прекалено да искам от представителите на умнокрасивитета  да се информират, преди да вземат отношение по някой въпрос. Но това, което със сигурност трябва да правят, особено когато говорят за медии, е да прочетат Закона за радио и телевизия. В член 6 от този закон се казва, че БНТ и БНР  "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика". Да, на Либералите от Седмия ден много им се иска всички медии, не само обществените, да следват един единствен правоверен катехизис и да не се отклоняват и на милиметър от него. Само че законът казва нещо съвсем различно. В закона се говори за „различни идеи и убеждения“ и за „плурализъм“. Той не просто препоръчва, той изисква в медиите да има различни гледни точки.

Хайде сега да приложим този закон по отношение на войната в Украйна. Първо, има ли в българското общество гледна точка, критична към Русия? Има, разбира се. Трябва ли тя да присъства в медиите? Трябва, разбира се. Второ, има ли в българското общество критична гледна точка към действията на Запада? Да, разбира се. Значи и тя трябва да присъства в медиите. Така е според Закона за радио и телевизия, който в този случай умнокрасивата компания няма никакво намерение да спазва.

Знаете ли кое е най-интересното в случая? Жълтопаветната интелигенция не спира да обяснява как най-важното нещо в една държава е спазването на законите. Политическите представители на тази компания от години се борят за съдебна реформа, чиято цел е именно постигането на върховенство на закона. 

И какво се оказва в един момент? Оказва се, че тогава, когато законът пречи на намеренията на умнокрасивата компания, тя спокойно заявява, че няма да го спазва и че се чувства отлично в качеството си на закононарушител. Да, това е точната дума, защото в момента, в който някой каже, че в медиите трябва да има само една гледна точка, той моментално нарушава Закона за радио и телевизия. Толкова е просто, че дори и нарцистична групичка, за която говоря, би трябвало да го разбере.

Тези дни много хора ме питат какво ще правим в „Политически НЕкоректно“ оттук нататък. Отговарям, че ще правим това, което винаги сме правили и което много други предавания в други медии категорично отказват да правят. Ще предоставяме различни гледни точки. Няма да ви казваме какво да мислите, а ще ви оставим сами да направите своя избор. 

Най-малко три са причините, за да продължим да работим, както досега. Първо, така е редно. Хората са достатъчно интелигенти, за да стигнат сами до определени изводи. Няма нужда медиите да им нареждат какво да мислят. Второ, в Закона за радио и телевизия категорично е казано, че сме длъжни да отразяваме РАЗЛИЧНИТЕ идеи и убеждения в обществото. И, трето, искаме да живеем в демократично общество. Не желаем България да се превръща в диктатура. А държава, в която господства една-единствена гледна точка, се нарича точно така – диктатура.


Петър Волгин, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар