Зима

Зима
Пролет

21 май 2022 г.

Оставете "Ергенът", ей! По-истинско няма!

Ако СЕМ-ките намекват за възпитателната функция на държавата, тя ле-е-е-е-кичко е закъсняла. С има-няма едни трийсетина години, доколкото в тях имаше държава...  

 

Ако предишният състав на Съветът за елeктронни медии не вършеше нищо, новият се зае да твори глупости. 

Щял да санкционира БТВ за липсата на морал в риалити шоуто "Ергенът". Чета и не вярвам на ушите си - да ревеш ли или да смееш?!

Та, отделът за мониторинг на СЕМ се заел да гледа по-изкъсо предаването, след като получил 44 писма с оплаквания от читатели, които "не били шаблонни, а автентични". Първо членките на медийния регулатор смятали да не взимат отношение, понеже броят на сигналите им се видял малък. След последния епизод ги осенило обаче прозрението, че риалитито е "демагогия и абдикация от нашата функция, като родители - да не реагираме". И решили да искат  максималната санкция по Закона за радиото и телевизията - за нарушение на следната разпоредба: "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".

Така-а-а, а сега от къде да започнем. Предлагам - от високо артистичната експертиза, фината творческа естетика и доказаната педагогическа нравственост на председателката на СЕМ Соня Момчилова. Тя е известна с това, че е автор на посланието "Ше ти скъсам гъза" в хитовия "Ку-Ку" албум на Слави Трифонов "Ръгай чушки в боба". Може да си припомним и морално издържаните й текстове в бестселъра "Първа Ку-Книга" с колективен автор "Ку-Ку ООД".

От какво се оплакали малцината недоволни зрители? Че предаването е "грозно", "пошло", "изпълнено с обиди", "прилича на "харем" и "не трябва да бъде допускано до екран". Самоотвержени майки стигнали дори дотам да твърдят, че "това не е моралът на българската девойка" - привеждайки аргумента, че "участничките консумират алкохол", а "на 13 май една нарекла друга “българска злобарка" и я заляла с чаша вода. Освен това липсвали съобщения за продуктово позициониране, при което въпросните български девойки пристигали с лимузина, споменавали спиртна напитка и дори допуснали нейното консумиране, което било нарушение на закона за здравето.

Затова Момчилова се допитала до детски психолог, който й разказал че децата си играят на “Ергенът” в училище. А при положение че на "Разпети петък" е излъчен епизод "с плажни игри и любовни ласки", това можело да се отрази "брутално и драстично на детската психика". Освен това участничките изпадали в "неописуема агресия", с което демонстрирали "интелектуалния си багаж", а това било "тъжно".

Тук другата назначена от Радев членка на СЕМ, Габриела Наплатанова опитва да смекчи удара върху довчерашния си работодател с довода, че "в други телевизии е имало и по-тежки случаи" при изпълнение на основната функция на телевизията - да забавлява. Момчилова контрира обаче, че телевизията отдавна не е източник на забавление. Което е неоспоримо предвид еволюцията й в източник на изтезание.

Следва енергичен шпагат на регулаторната членка Пролет Велкова, която довършва риалити формата с "пошъл, сексистки, мачистки" - цял "интелектуален Холокост", каквото и да означава това. Предлаганият от него модел за кариерен път на развитие бил лош и демонстрирал  "естетически напудрено епикурейство и хедонизъм". Затова Велкова бързала да се спаси от това предаване "като от горещ котлон". В обобщение другарският медиен съд се позовава на свой доклад с оценка за предаването като “пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати". Въобще един "унизителен за жените формат”, в който никой не може да ги познае.

Тук оставаме без дъх. А когато смогваме да поемем дълбоко въздух, правим скромно предложение - с промяна в Закона за радиото и телевизията дейността на СЕМ да бъде пренасочена към регулиране на паралелната действителност. Защото не виждат реалната. Междувременно членките да бъдат задължени да се разходят по "Витошка" или ларгото на всеки вървежен град, за да видят с какво държане и какво облекло кандидатките търсят "Ергенът". Да хвърлят око и кои се возят в лимузините, докато не висят по баровете и хотелите. Както и да проведат мониторинг върху дейността на участничките в чатовете и социалните мрежи. Въобще моми ли са момите и какви ергени издирват.

В резюме: откъм обективност "риалитито" си е о, кей. Виж, ако СЕМ-ките намекват за възпитателната функция на държавата, тя ле-е-е-е-кичко е закъсняла. С има-няма едни трийсетина години, доколкото в тях имаше държава.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар