Зима

Зима
Пролет

30 май 2022 г.

Време е да се събудим - друга е истината за войната!

Украинските военни нямат шансове срещу руската военна машина: пълният им разгром става все по-близък

 

 

След 24 февруари, когато започна специалната операция на Русия в Украйна, само САЩ са доставили на  тази държава бойни средства, достатъчни за въоръжаване на цяла армия! 

Това показват данните на Транспортното командване на САЩ (USTRANSCOM), които са публикувани на неговият сайт.  Работата на тази организация  е да транспортира военнослужещи, техника и ресурси на американските въоръжени сили по света с всички възможни видове транспорт. На Украйна досега са доставени близо 24 000 тона въоръжения и техника. За тази цел са били използвани тежки транспортни самолети – военни и граждански, взети под наем. Общо са били извършени 486 рейса. Освен тях в доставката на оръжия за Украйна са били активирани 20 кораба, 50 влакови композиции и 1500 мощни автомобила.

Украинските въоръжени сили са получили около 24 000 противотанкови управляеми ракети, 1 033 преносими зенитни ракетни системи и 1 468 ракети към тях. Доставени са им били още 90 буксирани гаубици (М777), 174 173 артилерийски снаряда, девет вертолета, 33 радара, 7 888 броя автоматично оръжие,  60 милиона патрона и др. Доставките на въоръжения за Украйна ще продължат все така интензивно – около 20 милиарда долара от подписаният от президента Джо Байдън указ за 40 милиарда долара помощ за тази страна, са предназначени за оръжия. Отделно милиарди евро Украйна получава по заповед на САЩ и от Евросъюза.

В съобщението на USTRANSCOM се твърди, че военните доставки на ракети, артилерия, вертолети и др., осигуряват  украинският „успех на бойното поле срещу руските сили“. Според  генерал Жаклин Д. Ван Овост, командир на USTRANSCOM, Америка има стратегически предимства в логистиката, които сега работят и за Украйна.

На дали са прави образите от  USTRANSCOM, когато твърдят, че благодарение на техните доставки Украйна печели битката с Русия? Не, естествено – с пропагандните  приказки, създавани за промиване мозъците на наивници, се крие истинският  факт: Украйна е все по-близко до  разгрома!

Институтът за изследване на войната (The Institute for the Study of War – ISW) в САЩ следи внимателно за развитието на бойните действия в Украйна и редовно публикува своите оценки за тях. Според негови експерти  руските военни заедно с армиите на ДНР и ЛНР действат решително в Донбас. Особено внимание в последните им доклади се обръща на руските победи в градовете Северодонецк, Красный Лиман, Бахмут, Северск и др.  Предстои да бъде  обкръжен и превзет град Славянск, което ще позволи на руските сили да се съединят с колегите им, които настъпват откъм град Изюм.

Русия продължава да прехвърля нова техника и бойци и по сухопътният коридор от Крим. Под пълен неин контрол са четири големи пристанища – Херсон, Мариупол, Бердянск и Скадовск. Руските сили унищожиха  главният логистичен възел за донбаската военна групировка, разположен в Запорожието. А това създава допълнителни и то твърде сериозни проблеми за украинските военни. В ход е подготовка за освобождаване от украинският режим и на южна Украйна.

Алексей Арестович е известно в Украйна име. Той е бивш офицер от Главното разузнавателно управление на украинската армия, сега е съветник на президента Владимир Зеленски и ключова фигура в екипа за информационна война на тази държава. Украински медии цитират негово заявление, в което той признава: въоръжените ни сили са изпаднали в много тежко положение! „Ние загубихме по темпове от руската армия… Ние изоставаме, което прави ситуацията на фронта крайно тежка. Заради това е възможно връщане на руската армия на север на страната ни и усилване на натиска по линията Херсон – Запорожие“, изтъква Арестович.

Украйна губи и на дипломатическият фронт. Арестович твърди, че в Европа се е образувал „пропутински блок“ от няколко държави, които настояват за бързо решаване на конфликта чрез преговори. А с тях те искат да узаконят териториите, за които претендира всъщност  Русия. Според тези държави, „украинците трябва да смекчат апетитите си“, обобщава Арестович. Той признава, че успехите на руската армия засилват и разкола в самото украинско общество, украинците вече са изморени от военните действия в страната. А дълбокият прелом е настъпил след разгрома на хилядите украински военнослужещи и фашисткият полк „Азов“ в Мариупол.

Арестович е прав за промяната на настроенията в Европа – за тях съобщава и авторитетната американска медия  Newsweek. Само САЩ и други крайно русофобски държави като Великобритания и Полша, както и микроскопичните Латвия, Литва и Естония, горят от желание Русия да загуби битката. Но настроенията на големи европейски държави, като Германия, Италия и Франция вече са съвсем други – те са все по-загрижени войната да бъде спряна. Зеленски може да се присмива на идеята за прекратяване на огъня. Но той не може да пренебрегне сценарий, при който някои западни лидери, сега привърженици на позицията на Украйна, ще започнат да преоценяват своята политика,  изтъква Newsweek.

„Време е да бъдем реалисти за войната в Украйна“ е озаглавена публикация  в британската медия The Independent. В нея се  подчертава: фактите трябва да се  приемат такива, каквито са, а не такива, каквито бихме искали да бъдат.  За медията  промяната в отношението към Украйна е настъпила след превземането на Мариупол. Вече става все по-съмнително да се твърди, че Украйна побеждава, а Русия – губи. По-скоро е обратното. The Independent припомня, че след 19 май и тонът на Зеленски рязко се е променил. Той е започнал да твърди: Украйна я заплашват загуби от над 100 човека на ден! Докато преди това той е говорел точно обратното – за големи руски, но не и украински загуби. The Independent пише, че е възможно Зеленски да е започнал да приучва украинците към мисълта за преговори с вероятни отстъпки на територия за Русия. Факт е, подчертава медията, че това, което сега ни разказват, радикално се различава от доскорошните заявления за победа на Украйна над Русия. Не съответства на реалността и заявлението на военния министър на САЩ,  че  иска да види Русия немощна. Запада трябва да престане да украсява състоянието на силите и да скрива провалите на Украйна – важно е това, което се случва наистина, а не това, което бихме искали да виждаме. И това, че Украйна ще си върне на полето на боя територии, съвсем не следва да се възприема като задължителна даденост, пише The Independent.

Командването на украинските въоръжени сили има все по-голям проблем с кадрите. Най-боеспособните от тях са унищожени, пленени или вече са обкръжени в Донбас. Стотиците хиляди мобилизирани в така наречената „териториална отбрана“ отказват да се бият,  а и не са подготвени за това – много от тях за първи път виждат автомат. Снабдяването им е под всякаква критика – нямат патрони, бронежилетки, дори храната им е в недостиг. Оръжието, което идва в Украйна от Запада или е старо, или украинците не знаят как да работят с него. А огромната част от него бива взривявано от руските военни щом стигне до складовете. Или е пленявано – с него се въоръжават милициите на ДНР и ЛНР.   Числото на украинците в плен вече надхвърля 8 000 души, като към тях се прибавят по няколко стотици нови  всеки ден. Непрекъснато украински военни подразделения биват обкръжавани и при отказ да се предадат ликвидирани. До освобождаването на Донбас остават броени седмици, а след това руските подразделения ще поемат на юг – към големите градове  Николаев и Одеса.

Такава е истинската картина за бойните действия в Украйна –  нейните военни нямат шансове срещу руската военна машина: пълният им разгром става все по-близък.  Пристигащите  оръжия от Запад, а и от България, са в състояние единствено да увеличат агонията на украинският режим, но не и да блокират неизбежният му провал. Ето защо растящите призиви на западни политици и анализатори да се приемат фактите такива, каквито са, а не каквито бихме искали да са, си струва да бъдат взети пред вид при оценката на случващото се в Украйна.

И най-вече при определяне на политиката спрямо конфликта, защото от това зависи съдбата и на европейците, и на нас – българите.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар