Зима

Зима
Пролет

28 май 2022 г.

Мария Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

„Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специалната военна операция.

 

 

"Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й запаси."

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

„Изявлението на президента на САЩ Джо Байдън от 10 май за необходимостта от намиране на възможности за износ на 20 милиона тона зърно от Украйна съвпадна с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще плаща за оръжие с пшеница. Всъщност самите американци провокират продоволствена криза в Украйна, като я лишават от зърнени резерви“, каза дипломатът, коментирайки ситуацията с продоволствената сигурност в контекста на изявления на официални представители на чужди държави за предполагаемото „блокиране“ на Черно море.“

Тя подчерта, че САЩ и ЕС говорят за намерения да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в рамките на 2,5 месеца, уж за транспортирането им до африканските и близкоизточните страни, за да се предотврати продоволствена криза. 

"В действителност обаче зърното се транспортира до складове в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни маршрути за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва, Румъния и България", допълни представителят на МВнР.

„В момента на световния пазар на храни се развива тревожна ситуация поради проблеми с доставките на селскостопански продукти, заяви Захарова. 

„Ние, като най-големият доставчик на пшеница на международните пазари, сме изключително притеснени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специална военна операция и да обвини Русия, че блокира чужди кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно безпочвени, продължи тя. 

„Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специалната военна операция. Пандемията доведе до сериозно прекъсване на веригите за доставки и значително увеличение на цената на услугите за транспортиране на храни. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар