Зима

Зима
Пролет

14 май 2022 г.

За разликата между чистия и въздуха под налягане

Без коли поради липса на бензин някак ще минем. Но без топло заради липсата на газ, ще ни е трудно да не посегнем към въглищата и мазута... 

 

Посред газова, петролна, енергийна криза и на всичко отгоре война в близост до нас, съдът на ЕС мило ни сюрпризира с едно поредно свое решение. 

Според съда България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух. Решението е във връзка с дело, образувано след искова молба на ЕК до съда за налагане на имуществени санкции. Искането е заради несъобразяване от страна на България с решението на същия съд от април 2017 г. , че не сме изпълнили задълженията си относно качеството на атмосферния въздух.

И при двете си решения - това от 2017 г. и настоящото, съдът на ЕС не ни налага финансови санкции, но се заканва, че ако ситуацията не се промени, ЕК ще ни образува поредно дело и санкциите не ни мърдат.

Погледнати отгоре-отгоре, в последователност исканията на ЕК, решенията на съда на ЕС и последващата реакция от наша страна приличат на игра на инат. Но не е така, защото е изключително сериозно.

В поредното решение на съда мъгляво се уточнява какъв е мотивът за решението - че страната ни не е гарантирала да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид в югоизточната й част. Това се е случвало от 2007 г. до 2018 г. включително. И че България не е предприела подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в същата зона.

Да припомним, че серният диоксид (SO2) се отделя при използването на съдържащи сяра горива (въглища и нефт) за битово отопление, производство на електроенергия и за гориво за моторни превозни средства.

Иде и моментът да уточним и въпросната югоизточна част. Става дума за четири области – Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Изборът им не е случаен - там се намират четири от най-големите ни ТЕЦ-ове, работещи на въглища: три от Маришкия басейн и ТЕЦ "Брикел".

Както е известно, в добрите времена до войната в Украйна, ЕК бе твърде заета с прословутата "зелена сделка" и ни натискаше да закрием въглищните си централи и мините като част от сделката. Делото за качеството на атмосферния въздух бе част от инструментите за натиск от страна на еврокомисията.

България настояваше делото да бъде прекратено и прати в ЕК данни от изследване, че данните от мониторинга на качеството на въздуха не показват замърсяване на въздуха със серен диоксид, с изключение на един пункт, разположен на територията на община Гълъбово.

ЕК обаче е непреклонна и решението на съда на ЕС потвърждава, че ако не искаме да ни треснат с яка глоба, трябва да си затворим посочените ТЕЦ-ове, за да изпълним изискванията за качество на атмосферния въздух.

Преди година това изглеждаше логично и естествено. На фона на енергийната криза обаче си е чисто самоубийство. Без коли поради липса на бензин, ако ЕК изпълни намерението си да забрани вноса на руски петрол, някак ще минем. Но без топло заради липсата на газ, ще ни е трудно да не посегнем към въглищата и мазута.

И ако ЕК продължи да ни бие през ръцете, ще ревнем гороломно "топлина или смърт"...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар