Зима

Зима
Пролет

3 май 2022 г.

Петер Сиярто: Унгария няма да одобри никакви ограничения за руския нефт и газ

"Не ни интересува какво мислят хората на изток или запад. Това е истински проблем за енергийната сигурност, тъй като в момента е физически невъзможно да се управлява икономиката без руски петрол." 

 

"Правителството на Унгария ще откаже да одобри всякакви санкции, които биха направили транзита на руски петрол и природен газ към Унгария неосъществим, тъй като това би компрометирало енергийната сигурност на страната, като се има предвид зависимостта на нейната инфраструктура от руските доставки."

Това каза днес външният министър Петер Сиярто, предаде Hungary Today .

"Докато Унгария досега гласува за всички пакети от санкции на Европейския съюз, тя трябваше да се бори с неоправдани и несправедливи атаки", заяви министър Сиярто, след като проведе съвместна пресконференция с казахстанския си колега Мухтар Тилеуберди.

Той каза, че Унгария е открита и откровена относно нежеланието си да се откаже от сигурността на енергийните доставки, като добави, че правителството защитава на първо място националния интерес.

"Не ни интересува какво мислят хората на изток или запад – каза той. – Това е истински проблем за енергийната сигурност, тъй като в момента е физически невъзможно да се управлява икономиката без руски петрол."

"Около 20 000 тона всеки ден, или 65 процента от потреблението на петрол в Унгария, идват от Русия през тръбопровода "Дружба", каза той, добавяйки, че няма алтернативни маршрути за доставка, които да заместят това количество.

"Хърватският участък от Адриатическия газопровод има големи ограничения в капацитета, каза министърът, докато развитието на необходимата инфраструктура ще изисква огромни инвестиции и не е сигурно дали Загреб ще се съгласи с това; и ако го направи, не е сигурно колко време ще отнеме това", добави той, цитиран от Banker.bg.

"При сегашните обстоятелства Унгария няма време да промени рафинерията си, за да премине към друг вид суров петрол, и все още не знае точно колко стотици милиони долари ще струва това", каза той.

Унгария, добави той, подкрепя диверсификацията на европейските енергийни доставки и е постигнала напредък в тази посока, като увеличи вноса на петрол от Казахстан, който сега покрива 16 процента от общото й потребление. Все пак и той се доставя през Русия и може да бъде обект на санкции.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар