Зима

Зима
Пролет

26 май 2022 г.

"Братва Украини" чакат Баце да ги помете

В България пристигат не само жертви на руската агресия, но и "селски тарикати", и членове на едни от най-страшните европейски мафиотски кланове 

 

Любопитно изявление на депутата от ГЕРБ-Бургас Любен Дилов леко разлюля пердетата по втория етаж на "6 септември" № 29. 

Това хем беше свеж полъх от революционното настояще на партията му, вдигнала се да свали от власт ненавистната промяна, и в същото време е поклон пред гения на някогашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, преборил настъпващите към светите български земи чуждоземни мафиотски ОПГ-та (организирани престъпни групи).

"Тя (Украйна - бел.ред.) в момента не пуска мъжете, които са годни за военна служба, но се твърди, че този отечествен характер на войната ще мине в един момент и вътрешните мигранти ще тръгнат към Западна Европа. Тогава ще идват много хора, които наистина са нуждаещи се", заяви Дилов-син.

Как биха ли се почувствали горките украинци, ако научат за тази прогноза? Особено годните да носят оръжие, на които очевидно им предстои да преосмислят "отечествения характер на войната" и да поемат нелекия път на бежанци към все още неприелата ги европейска обител?

Всъщност, Дилов може и да се окаже прав. Когато този отечествен характер на войната наистина премине, към Западна Европа ще тръгнат много украинци, които наистина се нуждаят от закрила. Въпросът тогава е "Какви са онези техни съграждани, които вече напълниха хотелите по морето, планинските и спа-курортите ни?"

Голям проблем с престъпността по морето!

Това предсказа Дилов-син заради струпването на много украински бежанци по Черноморието. И уточни, че в основата на проблема е страшната "Братва" ("Братство" - събирателно име на мафиотските организации в Русия, Украйна, Беларус и още няколко бивши съветски републики). Според него, полицията и МВР се държат доста неадекватно по отношение на многобройните сигнали за българския дебют на тази украинска престъпна организация.

С леко историческо отклонение, Дилов поясни, че няма страшно с "Братва Украини", но... само ако Бойко Борисов е на власт.

"България има опит с това от времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и тогава се справихме. Сега обаче мутрите са се ояли, станали са концесионери на плажове, собственици, бели якички и мисля, че ще видят голямо нагорнище с организираната престъпност, която се задава. Трябва да се започне много сериозна превенция. В момента нашите сведения от улицата са, че те тормозят своите, занимават се с тях, рекетират ги уж за да ги пазят, лъжат ги, че ще намерят по-добри места за настаняване. Това много бързо обаче ще се пренесе със старта на сезона и към гостите по морето, и към местните хора. Случвало се е веднъж в България, имаше такава вълна във Варна и по-малко в Бургас и София“, заяви Любен Дилов-син, описвайки предстоящата зловеща инвазия на украинските мафиоти.

Ще пропуснем подробности за онези отминали героични времена, когато главният секретар на МВР Бойко Борисов беше наредил да спуснат плътни завеси на прозорците на сградата на МВР на улица "6 септември". Причината бе, че небезизвестният наркобос Сретен Йосич е поръчал показното убийство на Борисов, а на "Калотина" е заловен сърбин с гранатомет в багажника.

Ще припомним и твърденията на скандалния германски журналист Юрген Рот в книгата му "Гангстерска икономика". Описвайки българската организирана престъпност, той заявява: "Тук нещата не са просто черни или бели. От една страна е добре, че отговорните институции се борят срещу мафията, от друга обаче, за да се изразя по-дипломатично, съществува подозрението, че различни престъпни групировки водят война помежду си, и че сега, когато Бойко Борисов е на власт, биват отстранявани онези групировки, които пречат. Ако това става според правилата, тогава всичко е наред, но въпреки това се повдига въпросът: защо едва сега и кои са наистина политиците зад кулисите? Тези, които до ден днешен, в продължение на години, прикриват мафията?"

Твърдението на депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син е толкова спорно, колкото и приносът на Юрген Рот в разследващата журналистика. Ако той беше коректен към разпределението на задачите между структурите на администрацията, щеше да е наясно, че в случая МВР (разбирай Бойко Рашков!) не е на първа фронтова линия.

Проучването на пристигащите в България бежанци е задължение на ДАНС, а не на МВР. Но, понеже ЕС вдигна всякакви бариери пред украинските бежанци и те имат право да влизат и излизат от Общността без каквито и да било проучвания, ДАНС изпадна в ролята на някогашния Бойко Борисов с пердетата и поръчаното му уж убийство. Факт, който само засилва подозренията и страховете ни, че в България пристигат не само жертви на руската агресия, но и "селски тарикати", и членове на едни от най-страшните европейски мафиотски кланове.

С други думи, "посланието" на Любен Дилов-син може и да налива политически бензин в огъня на протестиращите превозвачи и мотоциклетисти, но в частност не бива да бъде подминавано просто така. Защото в момента наистина никой няма никаква представа кой ни е дошъл на гости и с каква цел.

"Братва"-та е нещо страшно...

С това прозвище, което според Големия съвременен тълковен речник на руския език означава хора, които са обединени от специфични условия на  живот и дейност, обикновено се обозначава "шапката" на всички бандитски групировки от всички краища на бившия СССР. Това название днес е особено популярно Русия, Украйна и Беларус.

Украинските "братва" са много и за сметка на това вездесъщи. Една от предпочитаните им сфери на действие е нелегалната търговия с оръжие. Според експерти, за първите 10 години след разпада на СССР, на световния черен пазар са били продадени около 1/3 от съветския арсенал на украинска земя срещу "скромните"... 32 млрд. долара.

Сред най-влиятелните мафиотски организации в Украйна са „Конона”, „Сейлем”, „Башмаки” и одеската мафия.

"Сейлем" носи името на популярната марка цигари Salem, които са били предпочитаната контрабандна стока за групировката. През 2011 г. основните й босове са заловени и осъдени. Любопитно е че бандата е била в тесни връзки с кримската администрация и за укрепване на позициите й е била създадена „Партия на икономическото възраждане”. Твърди се, че групировката съществува и до днес, а неин ръководител е руският бизнесмен Александър Пономаренко (Пономарь), който от 2016 г. е председател на Федерацията по бокс на Крим.

Одеската мафия е сред най-големите престъпни организации в днешна Украйна. Голяма роля за развитието на престъпността в Одеса оказва нейното географско положение – тя е най-големият транспортно-морски възел на Украйна, оттук минават всички контрабандни канали. В незаконния й бизнес участват както украинските, така и руските криминални авторитети. Влиянието на одеската мафия е особено чувствително в САЩ, като един от най-големите й центрове е руско-украинския престъпен анклав в Ню Йорк - "Брайтън бийч", познат и като Малката Русия...

Видна фигура в украинската "Братва" е Виктор Рибалко - Рибка, роден през 1950 г. и застрелян с 20 куршума на 12 май 2005 г. на улица "Иван Франко" в Киев. Рибка и бандата му се занимават с поръчкови убийства, рекет и контрабанда, свързват групировката с депутата Игор Бакай, извънщатен съветник на президента Леонид Кучма и бивш председател на държавната компания "Нафтогаз Украины"

Рибалко и "братвата" му официално са контролирали бюро за ритуални услуги "Скорбот", спортен клуб "Локомотив", спортния комплекс на педагогическия университет "Драгоманов" , кафенетата "Бурбон", "Лвов", Виничанка", ресторантите "Краков", "Верховина". Твърди се, че Рибалко е въвел братята Кличко в средите на професионалния бокс и даже ги е водил в САЩ за среща с известния промоутър Дон Кинг.

Друг известен авторитет е Валерий Прищик, по прякор Прищ, който на младини се е занимавал с колоездене и кикбокс. С "помощта" на няколко поръчкови убийства, той слага ръка на най-известния пазар в Киев - "Патент", прародител на днешния гигантски Троещински стоков базар (нещо като софийския пазар "Илиянци" през 90-те години на миналия век). На 1 декември 2003 г. Прищик е застрелян в двора на болницата на Министерство на отбраната в Киев с 12 куршума в гърба и два контролни изстрела в главата. 


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар