Зима

Зима
Пролет

26 май 2022 г.

Василий Небензя: Пленените украински военни признаха, че имат заповед да стрелят по цивилни и да не вземат в плен руски войници

"Специалната операция ясно подчерта колко цинични и престъпни могат да бъдат действията на представителите на киевските власти." 

 

"Пленените украински войници признаха, че им е наредено да стрелят по цивилни и да не вземат в плен руски войници."

Това заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за защита на цивилното население в конфликтни ситуации, съобщава ТАСС.

„Отделно искам да обърна внимание на изтезанията и издевателствата от страна на украинските националисти и въоръжените сили на Украйна над руски военнопленници. Има множество признания на пленени войници от въоръжените сили на Украйна, че са имали заповед да стрелят по цивилни и да не вземат руски военни в плен“, каза той.

В същото време Небензя посочи, че руските военнослужещи се отнасят по съвсем различен начин към украинските затворници. 

"От своя страна, за руските въоръжени сили хуманното отношение към военнопленниците е норма", каза той. 

"Потвърждение за това е отношението към наскоро предалите се войници от въоръжените сили на Украйна и украинските националисти от скандално известния полк "Азов", който напусна завода "Азовстал". Както е известно, 2439 души от различни украински части се предадоха. Проявено е уважително отношение към всички военнослужещи и техните командири, а на ранените е оказана медицинска помощ. Това се потвърждава от тях самите и техните близки, с които им се дава възможност да общуват. При това говорим за онези бойци, които са се изцапали с най-тежките военни престъпления.“

"Всички украински военни, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред закона", добави руският представител в ООН. 

"Специалната операция ясно подчерта колко цинични и престъпни могат да бъдат действията на представителите на киевските власти, техните въоръжени сили и особено националистически формирования", каза той. 

"Руската страна и авторитетни НПО внимателно записват престъпленията в Киев. Въпросът за отговорността е само въпрос на време."

Дипломатът отбеляза също, че американски гаубици се използват от Украйна за обстрел на мирни градове в Донбас. 

"САЩ и техните съюзници не само си затварят очите за престъпленията на Киев срещу цивилни, но са и съучастници в убийството на цивилни. Обстрелът на цивилни градове в Донбас се извършва с гаубици, доставени от Вашингтон", каза Небензя. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар