Зима

Зима
Пролет

29 май 2022 г.

Честита баня, Хамлете!

Нашенският Хамлет най-вероятно ще зареже балканските и ще тръгне да търси датските си корени... 

 

Излишно всяване на паника сред народа ли е искането на "Топлофикация" за 300 процента увеличение на цената на топлото или не е излишно? 

Това е въпросът на деня, над който нашенският Хамлет си блъска главата, опитвайки се да прозре ще ли се завърне този познат от тъмните векове български поздрав "Честита баня!" А, и колко пъти в годината ще сме щастливи да го чуем или произнесем - един ли, два пъти или..

Така зададен, въпросът затруднява изключително много нашенския Хамлет, който е свикнал на благата на соца и особено на тези на демокрацията. Той свързва топлото с митичния комунизъм, който бил равен на съветска власт плюс електрификация. Историята сочи, че със съветската власт за една бройка сме се били разминали. Но електричеството останало, като за него пазим скъпи спомени, защото било на народна цена.

Топлото също. Макар че ползването на градски транспорт в час-пик и досега разколебава историческия факт с измислянето на топлата вода заради съпътстващия въпрос какъв е смисълът, ако не я ползваме...

По време на демокрацията топлото обаче бавно, но постепенно започна да се свързва с такива герои на прехода като Вальо Топлото. И производните му. А на нас ни ставаше все по-топло - не поради други причини, а най-вече заради непрекъснато повишаващата му се цена. Водеща, естествено, до все по-често задавания въпрос за смисъла на историческия факт.

Така стигаме неусетно до днешния ден, когато българинът се изправя пред актуалния въпрос за паниката. Той е формулиран от изпълнителния директор на "Топлофикация ВТ" Александър Димитров. Същият дава и отговор на питането, който е толкова лицемерен, че "авторът" му си заслужава приемането в Йезуитския орден.

Искането на "Топлофикация ВТ", внесено в КЕВР, е за цена на парното от 464.6 лв. за мегаватчас (МВтч) без ДДС от 1 юли във Велико Търново. Това е увеличение с 332% спрямо сега действащата цена на топлинната енергия в града, но според Димитров поскъпването нямало да е в този размер. "До сега не е имало нито една година, в която да е имало реално 300-400% увеличение. Не е за първи път това нещо. Увеличението ще бъде съобразено със ситуацията в страната, но по никакъв начин няма да бъде 300%. Според мен това е едно излишно всяване на паника у хората", обясни той.

Тоест място за паника има, но е излишно да я раздухваме.

След това обяснение, нашенският Хамлет най-вероятно ще зареже балканските и ще тръгне да търси датските си корени. Там вода много, норвежкият петрол е на половин ръка разстояние, електричеството, светлото и топлото винаги са налице, без изобщо да има дори намек за съветска власт. 

И няма да му се налага да честити банята на близките си два пъти годишно - за Коледа и Великден!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар