Зима

Зима
Пролет

21 май 2022 г.

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена 

 

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. 

Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.
 
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.
 
Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Константинопол, а градът 16 века носи името му. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Около празника на Св.св. Константин и Елена в много странджански села се прави „панагир" (общоселски събор), който се превръща във весел празник, с много песни и хорá.

На 21 май празнуват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни - Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. 

В чест на празника звучат песни, в които се споменават тези имена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар