Зима

Зима
Пролет

1 май 2022 г.

Илон Мъск, Twitter и либералната цензура

Най-богатият човек в САЩ е в открита информационна война с останалата част от елита. Режимът е ранен и опасен, готов е да хапе и да плюе отрова... 

 

Мегамилиардерът Илон Мъск плати 44 милиарда долара, за да свали маската на днешния американски елит и окончателно да го разкрие като враг на свободното слово и институционален инструмент за ритуалното превръщане на цензурата в най-нова и най-важна "демократична ценност".

Достатъчно бе ексцентричният предприемач и най-богат човек на планетата да обяви, че купува социалната мрежа Twitter с идеята да възстанови свободното изразяване и политическата неутралност на платформата. Нищо повече. Мъск не е десен консерватор, клерикален фашист, радикален евангелист или криптофашист. За Бога, този човек прави електрически автомобили и иска да прати хора на Марс. Илон е футуристична фигура извън и отвъд удобния пропаганден модел на модерната медийна мъгла.

Ала той се различава от останалите мултимилиардери и като единствения наистина свръх, ама свърхбогат и влиятелен човек, който открито се застъпва за свободата на словото и съобщава, че има проблем с политическите пристрастия и потискането на информация в големите социални мрежи, превърнали се в основни канали за комуникация за човечеството.

Мъск е доминиращ технологичен, финансов, а вече и културно-медиен мегабос, но в същото време е аутсайдер в света на прогресивните предприемачи, директори и собственици. Той е в открит конфликт с прогресивисти като Бил Гейтс и Джеф Безос, а неговото зрелищно превземане на Twitter отключи епическа паника по високите етажи на Западната цивилизация.

Повечето влиятелни корпоративни медии синхронизирано определиха действията на Илон като "заплаха за демокрацията" и така се издадоха, че вече смятат цензурата за демократична ценност. "Ню Йорк Таймс" написа как Twitter под управлението Мъск ще стане страшно място. "Вашингтон поуст", собственост на втория най-богат човек на планетата Джеф Безос - пусна статия със заглавие: "Пет причини, поради които сделката на Мъск за Twitter все още може да пропадне".

Най-притеснителните сигнали очаквано дойдоха от все по-авторитарната и в същото време неадекватна администрация на Джо Байдън. От Белия дом обявиха създаването на специален правителствен борд за борба с дезинформацията към департамента за вътрешна сигурност. С други думи САЩ току-що официално си направи Министерство на истината. Дни след като най-богатият и влиятелен критик на властта купи социална мрежа, превърната преди това в пропагандно крило на режима.

Ключови фигури от управляващата Демократическа партия се включиха в синхронизираната кампания за дискредитиране на Илон Мъск. Май тяхната примитивна паника и закани за "заплаха за демокрацията" всъщност крие притеснение, че купуването на Twitter е "заплаха за Демократите" и техния контрол върху социалните мрежи. Точно преди важните междинни избори за Конгреса през ноември тази година. Скорошно проучване показа, че над 90% от служителите в големите технологични компании даряват предизборно на Демократите. Идеологическият и партиен дисбаланс в САЩ е съкрушителен.

А Twitter беше ключов инструмент в президентската кампания през 2020-а и като в роман на Джордж Оруел блокира достъпа до статии за лаптопа на Хънтър Байдън, съдържащи потвърдена и вярна информация за потенциална корупция и търговия с влияние, включваща почти цялата фамилия Байдън, включително сегашният президент Джо.

Тогава медиите, службите за сигурност и Демократическата партия излъгаха, че разкритията за лаптопа на Хънтър са "руска дезинформация". Днес, след спечелените с помощта на тази лъжа и цензурата в Twitter избори, те неохотно признават, че лаптопът е реален, но правят всичко по силите си да маскират и манипулират разкритията за меко казано съмнителни бизнес маневри на Хънтър в Украйна и Китай.

Илон Мъск вече посочи как точно тази цензура е била "невероятно неприемлива". Явно това е изиграло роля за решението му да купи Twitter. Както и системното заглушаване и забраняване на безброй влиятелни гласове, оказали се неудобни за режима.

Вече няма съмнение, че най-богатият човек в САЩ е в открита информационна война с останалата част от елита, включително сегашната власт. Те ще направят всичко възможно, за да осуетят плановете му за по-неутрална и свободна платформа. Очаквайте всякакви форми на регулаторен и медиен саботаж, на сплашване, очерняне и репресия. Вече започнаха държавни проверки на бизнесите на Мъск и заваляха закани той да бъде привикан в Конгреса, за да го разпитат какво смята да прави с Twitter.

Режимът е ранен и опасен, готов е да хапе и да плюе отрова. Нека се надяваме, че роденият в Претория предприемач, инженер, изобретател, индустриален дизайнер, инвеститор, мега магнат и интернет инат Илон Мъск ще се справи с прииждащия прилив на пропагандата. 


Владислав Апостолов, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар