Зима

Зима
Пролет

19 юни 2022 г.

Над 50 украински генерали и офицери са ликвидирани при ракетен удар

С далекобойни ракети с морско базиране е бил атакуван команден пункт, когато там се е провеждало работно съвещание на командния състав на група войски "Александрия" 

 

Над 50 украински генерали и офицери са ликвидирани при удар с високоточни крилати ракети "Калибър", съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната ген.-лейт. Игор Конашенков.

С далекобойни ракети с морско базиране е бил атакуван команден пункт край село Широкая Дача в Днепропетровска област в момент, когато там се е провеждало работно съвещание на командния състав на оперативно-стратегическата група войски "Александрия".

По думите на Конашенков, сред убитите е имало представители на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), офицери от командването на войсковата група "Каховка", на десантно-щурмовите войски, както и от съединенията, действащи на на Запорожкото и Николаевското направления.

Ген. Конашенков съобщи още, че руската офанзива срещу Северодонецк в източна Украйна продължава успешно. Руските части са установили контрол над близкото селище Метьолкине.

Освен това, с ракети "Калибър" на територията на завода за трансформатори в Николаев са унищожени 10 155-милиметрова гаубици М777 и до 20 бойни бронирани машини, доставени на киевския режим от Запада за последните 10 дни, съобщава Epicenter.bg.

С ракети въздух-земя са поразени ешелон с личен състав, въоръжение и военна техника на украинска механизирана бригада, пристигнала от Западна Украйна на фронта в Донбас.

При удар по разтоварван ешелон в Днепропетровска област са унищожени над 100 военнослужещи и 30 танка и бронирани машини.

На територията на ДНР е нанесено поражение на живата сила и техниката на 56-а мотопехотна бригада на ВСУ. Ликвидирани са до 200 бойци, включително чуждестранни наемници. Унищожени са също така две системи за реактивен залпов огън "Град" и 10 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

При контрабатареен огън на Донецкото направление са поразени седем взвода РСЗО "Град" и артилерийски взвод на огневи позиции.

Оперативно-тактическата и армейската авиация са унищожили 4 склада с ракетно-артилерийско въоръжение и артилерийски боеприпаси на територията на ДНР и пускова установка на ЗРК "Бук" на територията на ЛНР.

Ракетните войски и артилерията са поразили 22 командни пункта, 48 артилерийско подразделения, жива сила и военна техника на ВСУ в 123 района.

При удар на оперативно-тактически ракетен комплекс "Искандер" по Харковския танкоремонтен завод са унищожени две пускови установки на реактивни системи за залпов огън "Ураган".

Руските ВВС са свалили украински самолет Су-25 в Николаевдка област, свалени са и 8 дрона.

Обстановката в района на Харков също се усложнява. От украинска страна се съобщава за ракетни атаки и в Одеска област.

Ситуацията северно от Харков, втория по големина град в Украйна, е доста трудна. Руските сили се опитват да се приближат към града, за да могат отново да го подложат на обстрел, предаде Ройтерс, позовавайки се на служител на украинското министерство на вътрешните работи.

Ударът е нанесен с крилати ракети "Калибър" с морско базиране


Няма коментари:

Публикуване на коментар