Зима

Зима
Пролет

5 юни 2022 г.

Кратка електронна гинекология за мъже

Софтуерът е направен така, че онзи нещастник, на когото му се налага да иде на хирург, системата го праща на гинеколог. Кашата е голяма и ако продължи така, жална им майка на гинеколозите... 

 

Добре че пандемията с коронавируса беше приключена административно преди да заработи прехвалената система за електронни направления, чийто прощъпалник бе навръх 1 юни - Международният ден на детето. 

Като под административно приключване имаме предвид... очевидното - двегодишната титанична истерия секна категорично с решението да спре програмата за ковид-помощи в световен мащаб. Тоест - парите свършиха и ламята COVID си отиде така внезапно, както и се появи.

По някаква странна ирония на съдбата, краят на пандемията съвпадна с началото на войната в Украйна. Така че свършилите уж пари отново се появиха и откриха новия си "гостоприемник". Това обаче е друга тема, над която поне десетина години ще блъскат глави всички заклети адепти на конспиративните теории. Още повече, че и международно признат слоган си имат вече: "Свалихме маските, нахлупихме каските!"

За всички българи, на които им предстои по една или друга причина да се опрат на нашенското здравеопазване, трябва да е ясно, че ще бъдат разочаровани. Повечето, освен онези, които таят в себе си неистово желание да сменят пола си, за да могат с чисто сърце да се включат в месеца на прайда през юни.

Един от разочарованите (може би?!) е онзи нашенец, който получил електронно направление за хирург, но системата го "разчела" така, че го пратила на гинеколог. Няма яснота как човекът е приключил епопеята по броденето из непознатите електронни дебри на българското здравеопазване - дали гинекологът го е пратил на хирург, или всичко се е разминало с безобидно, но скъпо хормонално лечение. Със сигурност обаче шокът на човека е бил голям, а българската гинекология може да се похвали с принос в отстояването на либералните ценности, въпреки че няма да ратифицираме Истанбулската конвенция.

И всичко това се дължи на факта, че в деня на прощъпалника си, системата за електронни направления тръгна накриво. От 1 юни вече не се приемат хартиени направления, но заради проблеми със софтуера, електронните направления са в посока към Луната, но не и по предназначение. Оказва се, че лекари, поликлиники и специалисти са неподготвени и на практика не могат да работят, а горките пациенти биват връщани, без да успеят да получат лекарска помощ.

Софтуерът е направен така, че онзи нещастник, на когото му се налага да иде на хирург, системата го праща на гинеколог. Толкова пъти, колкото е необходимо. Или докато не прегърне доброволно и завинаги евролибералните ценности.

Лекари твърдят, че проблемът бил в държавния мастодонт "Информационно обслужване" и софтуерните разработчици на системата. От "Информационно обслужване" обаче твърдят, че един от доставчиците на медицински софтуер не бил обновил продукта си и това създало всички проблеми на общите клиенти.

Кашата е голяма и ако продължи така, жална им майка на гинеколозите...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар