Зима

Зима
Пролет

29 юни 2022 г.

Изборът на нов директор на БНТ се провали

Никой от осемте кандидати не получи нужните три от общо пет гласа на членовете на СЕМ и при трите прегласувания 

 

Емил Кошлуков остава начело на Българската национална телевизия (БНТ) до провеждането на нова процедура за избор, след като и трите опита Съветът за електронни медии (СЕМ) да определи нов генерален директор на телевизията се провалиха. 

Никой от осемте кандидати не получи нужните три от общо пет гласа на членовете на СЕМ и при трите прегласувания. 

Осемте кандидати за поста бяха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Гласуването се проведе, след като в понеделник и вторник СЕМ изслуша осемте кандидати и се запозна с концепциите им за управление на БНТ. По думите на председателката на СЕМ Соня Момчилова нова процедура за избиране на директор ще бъде обявена още на следващото заседание на съвета. Последният трети опит за избор повтори резултатите от втория, съобщава Cross.bg.

Бившият шеф на новините в бтв Венелин Петков получи два гласа в подкрепа от Симона Велева и Пролет Велкова, които бяха назначени за членове на СЕМ от парламента, и три гласа „въздържал се".

Два гласа „за" и три „въздържал се" получи и Сашо Диков. Подкрепиха го Велева и председателката на СЕМ Соня Момчилова, която е от квотата на президента.

За Емил Кошлуков гласува единствено Галина Георгиева, която беше издигната за член на съвета през 2019 г. от ГЕРБ. Всички останали гласуваха „против". Юристът Ирина Величкова също получи един глас в подкрепа - от Велева. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар