Зима

Зима
Пролет

6 юни 2022 г.

Цънцарова „Някак си“, докато „аранжираш“ си изтървала журналистика в коша!

Работата ти е точно това, драга ни, „Някак си“, не да каканижиш „аранжирано“ и „монтажно“, а да поставиш точно в неудобна ситуация с въпросите си всеки властник, всеки министър и всеки, който управлява! 

 

bTV. Сутрин. 

Продължават тридневните веселби – сватбарската! – защото Мария Цънцарова получила голямата награда заради предаването си „Защо, господин министър“ на Свети Влас/т/, напълно частна награда, менажирана от Иван Гарелов и компания, спонсорирани знаете от кого.

Преди време Сашо Диков получи тази награда и се отказа от нея и паричния и еквивалент от 5 бона, казвайки, че ще я даде на журналист, който свали министър от власт. Даде я на журналист, който беше чопнал от АФЕРА разследване, но нейсе. Сега мълчи, вероятно защото дъщеря му работи с носителката на голямата награда в bTV.

Емил Кошлуков и той се отказа със задна дата от тази награда, той пък щял да я дава на репортерите си, които отразявали войната в Украйна. Друга драма там, но пак нейсе.

Тази сутрин Мария Цънцарова отново е тропосана на екран, този път дава интервю в телевизията, в която работи, щото е бир парче звезда. Светивлас/т/ка звезда, продуктово позиционирана от братя Диневи.

Цънцарова е щастива, даже по-щастлива от това, че е имала време да си полее марулите вкъщи, както успя да ни уведоми онзи ден пак в интервю, пак като бир парче светивлас/т/ка звезда.

За три месеца били успели да обърнат представите на хората, казва Цънцарова и било толкоооооваааа хубаво!: сутрин като се събудел човек и си казвал – О, колко хубаво, довечера ще гледаме въпросите към господин министъра…

Тъкмо се просълзихме от умиление към простотата на ехалето, което я гледа, и Цънцарова срина чистосърдечно „нивото“ си, като поне десет пъти за минимално време употреби паразита „някак си“.

„Някак си“ туй, „някак си“ онуй, но тя била много щастлива и спокойна, „някак си“.

„Те“, разбирай министрите, работели в кабинети и…. „режисьорът подрежда и аранжира кабинета в място, в което да се почувства спокойно министъра…“, разказва Цънцарова, като че не е жуналист, а дизайнер.

Подреждали и аранжирали? Да се почувствал спокойно министъра?

Те това е българската телевизионна журналистика – фризирана, напудрена, слугинска, спокойна, будоар на държанки – и от едната страна и от другата страна на „аранжировката“.

На запис! Със задължителен „правилен“ монтаж. Щото всичко трябва да е спокойно, „някак си“!

Кога ти е трудно да достигаш до истината?, пита водещият на bTV.

Цънцарова влиза в несмаслен обстоятелствен режим, не отговаря на въпроса, но разказва как след официалната част на Свети Влас/т/, чула много критики – през „визуалната опаковка“ на предаването до въпросите, които задавала, ама това била добронамерена критика, не като нашата тука, щото завиждаме и сме като някакви си, които „някак си“ опитва да опише Цънцарова – пишели и едно на „лични“, пък после нещо друго се получавало, така и не разбрахме какво.

Обаче Цънцарова много се впечатлила от тая „градивна критика“, сигурно на Гарелов, който най-добре знае как се прави години наред прислужливо, фризирано предаване, което може да те приспи още от третата минута.

Като казахме Гарелов, водещият на bTV вика, че Гарелов пък бил казал, че: „аз учех политиците как да говорят“. И о, миг поспри!, Цънцарова и тя да не остане назад вика: „Те са ми казвали, че го правя“.

„Еталон“ за „журналистика“ – не да изтръгваш истината от властниците, не да ги притискаш с неудобни въпроси, не да ги изпотяваш до крайност, за да извадиш лицемерието им и лъжите им пред очите на зрителя, а … да ги учиш как да говорят.

ДЖУРналистика, която е слугински пиар, който години наред бълват родните телевизии.

„Нашата цел е да изясним и да разберем, и не целим в никакъв случай да поставим някой в неудобна ситуация“, слага поантата Цънцарова.

Малеби. Шурла бурла.

Работата ти е точно това, драга ни, „Някак си“, не да каканижиш „аранжирано“ и „монтажно“, а да поставиш точно в неудобна ситуация с въпросите си всеки властник, всеки министър и всеки, който управлява! Да покажеш как лъжат, защо лъжат, да покажеш кога и как лицемерничат и докъде са фалшиви! Другото е слугинаж, придворно слагачество и ако някой те лъже как си „обърнала представите на хората“ и ти вярваш в това, значи  е по-добре да продаваш семки, отколкото да се занимаваш с журналистика.

Тук отварям една скоба – наскоро шефът на Цънцарова – Антон Хекимян пред мой приятел съвсем чистосърдечно на отправена критика защо не отразяват събитие, извън проправителствената линия, признава, че го е страх „какво ще кажат американците“, разбирай, американската амбасада. Толкова за така нареченото предаване „Защо, господин министър“.

Докато „аранжираш“ и се грижиш на събеседниците ти да им е „спокойно“, Цънцарова „Някак си“, си изтървала журналистика в коша!

И няма как е да е другояче, след като тези измислени награди на светивлас/т/гарелов са ви утеха и гордост за приспаната съвест.

Апропо, днес един пък рече, че Иван Гарелов бил най-добре пишещият журналист в България. Това е такъв потрес и лъжа, че даже не е за коментиране, но си е истинска илюстрация как се промиват мозъци по телевизиите с непрекъснато тиражирани лъжи и манипулации.

Щом Гарелов е „най-добре пишещият журналист в България“, то Цънцарова „Някак си“ е достоен приемник на традицията – журналистика „подай гъзец“.


Веселина Томова, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар