Зима

Зима
Пролет

15 юни 2022 г.

Русия ще сложи край на военната си операция в Украйна там, където ѝ е нужно

"Русия ще постигне целите на специалната военна операция в Украйна, независимо какви решения вземе Западът." 

 

"Русия ще сложи край на военната си операция в Украйна там, където ѝ е нужно. Москва е готова да защитава до смърт позициите, които е заявила в началото на войната."

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в ефира на местна телевизия, предава ТАСС.

„Нашата реакция е да докажем, че тези планове (за постигане на поражението на Русия) ще бъдат сринати, че ще се провалят, че ще сложим край там, където ни трябва, а не там, където някакви стратези, идеолози, военни плановчици във Вашингтон или други столици си представят тази ситуация. Ние трябва да докажем със силата на волята, със силата на оръжията, с нашата готовност да стоим твърдо, да застанем изцяло на позициите, които бяха декларирани от нашето ръководство, и да гарантираме тяхното постигане“, категоричен бе той, отговаряйки на въпрос дали Руската федерация има отговор на безразличието на американците към изявленията на Москва.

„Ако Зеленски, неговият екип не е готов за преговори, ако тези, които стоят зад него, са решени да продължат своето необмислено или по-скоро безумно помпане на Украйна с оръжие, това е техен избор, тъжно е, трагично е, но не можем да отстъпим“, добави Рябков.

"Русия ще постигне целите на специалната военна операция в Украйна, независимо какви решения вземе Западът", подчерта Рябков.

"Русия няма основания за претенции към съюзниците си в ОДКБ, ШОС, БРИКС по въпроса за подкрепа на позициите си във външната политика", отбеляза още висшият руски дипломат.

„Това не е така, ние си сътрудничим по всички аспекти на случващото се и с Пекин, и с Ню Делхи, и с нашите съюзници в ОДКБ, с нашите съюзници в ШОС, с колегите от БРИКС. Няма основания за претенции от наша страна и виждаме колко тясно и по същество се осъществява това взаимодействие на многостранни платформи. В двустранен формат ние продължаваме да работим върху спецификата на икономическите въпроси. Специалното стратегическо партньорство не е лозунг, то е практика“, заяви заместник-министърът, отговаряйки на съответстващ въпрос.

„Не мога да навлизам в подробности за някои от обстоятелствата, изхождайки от логиката, че опонентите не трябва да виждат всички карти, не трябва да „копаят“ в спецификата на това, което правим в работата с колегите от други държави. Вероятно, някои просто симпатизират, други се стремят да запазят неутралитет, но има много държави, които са съпричастни с нашата логика. Много политици, които декларират, че виждат двойна игра, виждат двойно дъно в политиката на Запада, в политика на Съединените щати и техните сателити“, добави Рябков.

"Вашингтон продължава да си играе с огъня в ситуацията около Украйна, Руската федерация призовава Запада да прояви максимална предпазливост и да се въздържа от ескалация", подчерта още заместник-министърът на външните работи на Русия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар