Зима

Зима
Пролет

5 юни 2022 г.

Нищо не върви между Париж и Киев

Френският президент прави и ще прави всичко възможно за да избегне спускането на нова "Железна завеса" между цивилизования Запад и останалия Свят 

 

Въпреки многобройните покани да посети Украйна, френският президент и настоящ председател на европейския съюз Еманюел Макрон продължава да отговаря уклончиво. 

"Ще дойда - казва Макрон, само когато преценя, че посещението ми ще бъде полезно." 

Председателството на Франция приключва на края на юни и въздържателската позиция на нейният президент започва сериозно да дразни Зеленски.

И без това Макрон попари украинските надежди, като каза, че страната им ще трябва да чака няколко десетки години и че макар и да е част от европейския континент, тя не е готова за членство. На всичкото отгоре, вследствие на обявите за героична съпротива на украинците в Северодонецк, вместо да насърчи бойците на Киев, Макрон охлади техния ентусиазъм, като заяви, че не бива Русия да бъде унижавана. Дмитро Кулеба побесня и отвърна с презрение, че Франция е тази, която се унижава с подобна позиция.

След размяна на такива "любезности", много е възможно, речите на украинският президент да прекратят разпространението си по екраните на парламента и сената в Париж. Що се отнася до посещение в близко бъдеще на Еманюел Макрон в Киев, Кулеба и Зеленски не бива дори да мечтаят!

Разликата между Зеленски и Макрон не се свежда до отношението им към Путин. Ако погледът на украинските ръководители е закован във фронтова линия в Донбас, този на френския президент е от височината на политик, загрижен за съдбата на Европа, като независима геостратегическа единица. 

В Киев може би не са в състояние да видят, как цели континенти застават зад Русия и антиамериканските настроения се прехвърлят върху европейците, но Макрон ги вижда. Като наследник на Де Гол, Жак Ширак и Франсоа Митеран, френският президент прави и ще прави всичко възможно за да избегне спускането на нова "Железна завеса" между цивилизования Запад и останалия Свят.


Боян Чеков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар