Зима

Зима
Пролет

9 юли 2022 г.

Обществеността и медиите си "лаят", джиповете си сеят смърт...

Семерджиев може и да влезе в затвора, но утре на негово място ще се появи нов джигит. Също толкова нагъл, надрусан, богопомазан и велик... 

 

Общественото възмущение след кървавата катастрофа край хотел "Хемус" в столицата е факт. 

Наблюдавахме и реакцията на жителите на "Лозенец" - с пореден протест на българи, ужасени от убийствата по пътищата. Факт е и демонстрираното силно желание на органите на реда да бъдат съпричастни и със строга ръка да сложат край на инцидентите. Воля за промени в законодателството заяви и прокуратурата, припомняйки инициативи на шефа си Иван Гешев. Факт е и острата реакция на следователската гилдия в държавното обвинение, натоварено да разследва инцидента с уловимия, но ненаказан досега джигит Георги Семерджиев. И какво от това?

Медиите си "лаят", джиповете си летят и сеят смърт по улици и площади. Този път Семерджиев може и да влезе в затвора, но утре на негово място ще се появи нов джигит. Също толкова нагъл, надрусан, богопомазан и велик. Ще направи 50-60 гадни нарушения по пътищата и все ще му се разминава до мига, когато убие поредните обречени пешеходци. И отново влезем в току що описаната ситуация.

Как се стига до нея? Да започнем отзад напред. Един ден след катастрофата, на 6 юли (сряда) вечерта - около 20:50 часа - униформени извеждат Георги Семерджиев от жилището, в което е открит и арестуван. Новината за ареста му обаче "взриви публичното пространство" няколко часа по-рано.

От нарочния брифинг, на който следователи и полицаи дружно се похвалиха със съвместния си успех, ние - простосмъртните - разбрахме, че джигитът е заварен в тежко неадекватно състояние и не е могъл да каже нищо по случая. Явно обаче той все пак е бил с акъла си, защото е дал телефона на майка си, а тя веднага му е намерила адвокат.

В четвъртък (7 юли), поне до ранния следобед, нито едно длъжностно лице не пожела да отговори изпреварващо на два-три "семпли" въпроса "Защо следователите, съдебните охранители и спецченгетата от отряд "Кобра" в СДВР не са натоварили Семерджиев на линейка и не са го откарали я в болницата на МВР, я във ВМА, където да го окачат на системи в токсикологията и да го свестят под специализиран надзор? Ами са му гукали в очакване да се свести или пък са се редували да държат компреса на морното му чело винаги студен?"

Доколкото познаваме практиката на спецченгетата от "Кобра", те изобщо не се славят с умения на социални асистенти или лични гувернантки. Затова си мислим, че ако друг беше убил момичетата на кръстовището пред хотел "Хемус", той щеше да бъде изведен от жилището на секундата, ръцете му щяха да бъдат закопчани зад гърба, а в микробуса нямаше да бъде натикан, а... хвърлен като чувал с картофи.

Но не. Издирваният за убийство на две момичета джигит с предишни 50 наказателни постановления, задържан по подозрение за наркоафери и други престъпления, продължи да се радва на относително спокойствие и изключителна добронамереност от страна на т. нар. компетентни органи.

Съмнението, че полицията има защо да демонстрира подобна "нетрадиционна практика",  се потвърждава от още един факт: в МВР знаят много добре колко тежки нарушения е извършил бившият футболист - не само по пътищата, и затова се правят на ощипани госпожици, прехвърляйки цялата отговорност на КАТ и Закона за движение по пътищата.

Шефът на КАТ-СДВР Тенчо Тенев, който бе хвърлен пред медийните и обществени амбразури, също знае заради кои "виновници" Семерджиев още не е даден на прокуратурата, но явно предпочита да се обяснява като ученичка, отколкото да наруши ведомствената омерта.

Още от 2014 г. Семерджиев е бил с отнета шофьорска книжка. А на 11 юни т.г. екип на КАТ е бил извикан от служители на Седмо РПУ, за да направи тест за наркотици на джигита, който бил спрян за превишена скорост. Катаджиите установили, че Семерджиев е взел амфетамини. Тенев обаче не знае, защо дрогираният джигит не е бил задържан след положителния тест и образуваното досъдебно производство в Седмо РПУ .

"Според законите на страната е трябвало да бъде арестуван. Ние обаче нямаме такива правомощия. Пътната полиция е административно наказващ орган", обясни той. И допълни, че швейцарската шофьорска книжка на Семерджиев е била отнета, номерата на колата му били свалени, а той... пуснат по живо и по здраво да си ходи вкъщи.

Нищо не му се е случило и след това, когато няколко пъти е хващан да шофира с фалшива шофьорска книжка и зад волана на кола с фалшиви регистрационни табели.

Нищо не му се е случило и когато е постигнал рекорд, достоен за Книгата "Гинес": при максимален брой контролни точки за отнемане - общо 39, през годините на Семерджиев са му отнети... 89 контролни точки за установени, тоест - регистрирани на негово име - 50 пътни нарушения! Уникално, наистина, защото дори по времето на социализма, когато децата на "едни партийни другари" имаха право да правят каквото си искат, амнезията на т. нар. компетентни органи бе многократно по-лека.

Да продължим напред, след като стана ясно, че пред човешкия фактор законите не виреят.

В четвъртък преди обед стана ясно, че в деня на инцидента - вторник (5 юли) - около 18 часа Семерджиев се е проявил и на друго място в столицата. Оказва се, че с агресивното си шофиране той е бил на косъм да причини друга тежка катастрофа на кръговото за Драгалевци.

„Малко преди 18.00 ч. се прибирах в посока бул. „България”. Мъжът шофираше агресивно и минаваше между колите. Тъй като искаше да заобиколи и мен, ме удари и ми издра бронята. Не съм подавал сигнал в полицията, тъй като щетата е малка. На предното стъкло имаше полицейски лампи, наподобяващи кола на НСО”, разказа пострадал при инцидента мъж.

Случилото се е било записано от неговия видеорегистратор. И след като стана дума за видеорегистриране, логичен е въпросът какво става с толкова широко рекламираното видеонаблюдение в София?

Нали уж от 2007 г. до ден днешен в столицата се изгражда и функционира система за такова наблюдение, която обхваща над 220 училища и детски заведения, над 130 публични площи общинска собственост (пешеходни зони, подлези, градски градини, паркове, уязвими точки от градската инфраструктура и т.н.) и която се обслужва от 4 локални центъра? А за осигуряване на нормалното й функциониране и своевременни реакции в случай на нужда, в общината денонощно и без почивен ден зорко бдят служителите от Оперативния дежурен център за видеонаблюдение?

Само преди година общината се похвали, че е поставила общо 240 камери за видеонаблюдение, като важен елемент за превенцията и намаляването на престъпленията. И с тях, заедно с всички присъединени камери за управление и контрол на трафика на Столична община и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР, София разполага с най-голямата единна система за видеонаблюдение в страната. Която - на всичко отгоре - е синхронизирана с Оперативния център за видеонаблюдение в СДВР!

Пред лицето Георги Семерджиев обаче явно камерите на тази единна система за видеонаблюдение започват "да мигат на парцали", а на екраните да се виждат само снежинки и силуети, плуващи в гъста мъгла. Другият вариант е след всяка доза Семерджиев да се разтваря във въздуха - като с шапка невидимка, или да се сдобива с нова физиономия - като след пластична операция. Друго обяснение, че от 18 часа на околовръстното под Драгалевци до 23 часа пред хотел "Хемус" никой не е реагирал на малоумното му поведение?

Ето защо, дори Семерджиев да се озове в затвора - което е малко вероятно - хилядите му следовниците ще продължават да се множат. До кончината на последния български пешеходец...


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар