Зима

Зима
Пролет

27 юли 2022 г.

Връщат Иван Иванов начело на КЕВР

Предложението бе направено от Ива Митева от парламентарната група на "Има такъв народ" 

 

Парламентарната Комисия по енергетика прие бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да осъществява функциите на председател на КЕВР до избирането на нов председател.

Предложението бе направено от Ива Митева от парламентарната група на "Има такъв народ" в Проект на решение за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, в което съдът обяви изборът на Станислав Тодоров за председател на КЕВР за противоконституционно.

Предложението бе прието с 10 "за", 8 "въздържали се" и без нито един против.

Ако предложението бъде одобрено и в пленарната зала, Иван Иванов ще трябва да поеме поста, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров за председател на регулатора. Около предложението на "Има такъв народ" се обединиха и ГЕРБ и ДПС, а аргументите на вносителите на решението посочи Ива Митева.

"Тъй като председателят на КЕВР не е освободен предсрочно с решение на НС - неговият мандат беше изтекъл и той беше именно в хипотезата на удължен мандат - Народното събрание, като единствен орган, който може да се произнесе в случая, казва, че Иван Иванов, който е бил действащият председател към момента на вземане на решението на Народното събрание, продължава да осъществява своите функции до встъпването на новия председател. Смятаме че това е най-правилното решение", обясни тя, цитирана от Banker.bg.

Парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението на "Демократична България", което предвиждаше промени в закона за енергетиката, свързани с избора на председател на енергийния регулатор.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар