Зима

Зима
Пролет

2 юли 2022 г.

Честит да ни е президентът на подмяната!

За съжаление отново сме измамени, а в последните дни ни се смеят направо в очите... 

 

Ако някой се е чудил защо в последните месеци президентът Румен Радев говори все повече така, че нищо да не му се разбира, изразяваме съчувствие. 

Малко след като клъвна втория мандат, антикорупционният наратив на държавния глава с вдигнат юмрук и призив "Мутри, вън!" звучи вече нелепо. За съжаление отново сме измамени, а в последните дни ни се смеят направо в очите.

Вижте пародията със светкавичните  консултации - та това си беше зловещ прием за отчитане успеха на заговора по сваляне на кабинета "Петков", съборен с кинжала на Тошковците и любезното съдействие на президентството. Заговорниците едва сдържаха екстаза си, оставаше да се награбят в целувки и прегръдки. Всички някак доволни и умиротворени, а Радев дава тон с поразяващо антиевропейско послание.

Страната очаквала по-активна подкрепа от съюза, в който членува, а българите имали големи надежди за членството в ЕС, но тези надежди останали несбъднати. Върховенството на правото, социалната справедливост, борбата с бедността, здравната сигурност, демографската криза, били представете си все теми, които фокусират попарените им надежди в годините. Не властовата ни мафия, а Брюксел краде, значи, парите от бюджета, пък и отказва деца да ни ражда.

С ГЕРБ всичко започна по мед и масло, сякаш довчера не са се сочили за демони на задкулисието и статуквото. Всички отговорни и готови за нови кабинетни преговори, а Томи Дончев се изповяда пред журналистите, че след 12-годишното Борисово царуване нямали нищо обща с разкритията на "Капитан Андреево". И може да му се вярва - ако зависеше от тях, разкрития щеше да има на куково лято. Колкото има за милионите от хазарта, магистралите и европрограмите.

А пък с ДПС беше направо трогателно. Карадайъ обобщи скромно, че падането на кабинета "Петков" било естествено развитие, защото отказвал диалог с опозицията, не се основавал на ценности и управлявал с отрицание и омраза. Така де, какви ценности са разбутването на обръчите и отрицанието на порциите - нужна е любов към библиотеките и сараите. След което президентът чу блажено, че ДПС било "категорично на плоскост борбата с корупцията и задкулисието, естествено и върховенство на правото", което било доказано в годините. Оставало само за пореден път да възстанови "нормалността в българския политически живот".

И с Костадинов срещата беше от топла по-топла. Щастлив и той от вота на недоверие, четка Радев, напира за избори и зове за запрещение на Кирил и Асен. 

Най-трогателно беше обаче с Тошковците. След всички маймунджулуци, ушите им изпълни президентска музика - за последователната позиция по ветото срещу Северна Македония.

За единствената им друга последователна позиция - озверяването по случая "Таки - Маки" и пътните милиарди, Радев деликатно си затрая. След което Тошко увери, че след три провалени парламента Слави - шоу осъзнавало своята отговорност и било готово за поредни преговори по съставяне на правителство. А обичайно нервозната Митева призова за смирение и диалог между партиите.

Остава да видим докъде ще стигне покрусата на Нинова от изгонването на руските дипломати, шофьори, фризьори и готвачи. Уж всички изненадани, пък Петков казва че дотук се стигнало след дълъг институционален път. И в съвети се консултирали, и доклади от ДАНС слушали, министри и президентски хора имало, но незнайно защо решили че темата е само повдигната и заложили на снишаването. Има си хас да посегнат на руската резидентура, докато се усукват около евро-атлантическите ценности и милиарди. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар