Зима

Зима
Пролет

10 юли 2022 г.

Военната техника на Украйна и страните от НАТО се превръща в руски трофеи

Част от трофеите вече са изложени в парк „Патриот" край Москва, където за тях е създадена специална експозиция 

 

Руските войски продължават да получават военна техника, произведена в страните от НАТО. 

Част от трофеите вече са изложени в парк „Патриот" край Москва, където за тях е създадена специална експозиция.

Най-често трофеите се оставят от самите въоръжени сили на Украйна, но вече има и случаи, когато украински бойци продават чуждестранно оръжие през „тъмната мрежа", виждайки в търговията с военна техника начин да се изкарат добри пари. Както гласи една руска поговорка „Кому война, а кому - мать родная" .

Снимки на пленена украинска военна техника редовно се появяват в социалните мрежи, а някои трофеи са изложени в парк „Патриот".

Любопитен експонат на парка "Патриот" беше високопроходимият "Пинцгауер" 712 AMB-S във версията на медицински автомобил. Тези превозни средства се произвеждат от австрийската компания Steyr-Daimler-Puch, но се сглобяват в Обединеното кралство. Цената на задържания от Русия джип може да достигне до 100 000 долара.

Интересен и фактът, че производството на Pinzgauer 712 е спряно през 1990 г., което може да послужи като допълнително доказателство, че страните от НАТО доставят на Украйна остарели оръжия преди тридесет години, подлежащи на утилизация.

Бяха изложени и други чуждестранни трофеи: Естонската бронирана кола Mamba Mk2 EE, американският товарен ван "Humvee" и британският бронетранспортьор AT105 "Saxon".


Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар