Зима

Зима
Пролет

10 юли 2022 г.

Камен Донев: Приматът днес е модел за подражание

"Това са страничните ефекти на свободата и на демокрацията. Имам чувството, че хората се гордеят с това, че не им пука, че не ги интересува, че мислят само за себе си." 

 

"Низшият човек се превърна в модел. Приматът стана модел за подражание - и по плажовете, и по ресторантите, и по кръстовищата."

Това заяви известният актьор и режисьор Камен Донев, който бе гост в БНТ по повод петте негови представления в парка на Военната академия в столицата през идната седмица, но говори и по актуални теми, като катастрофата в София, при която осъжданият Георги Семерджиев уби с джипа си две млади момичета.

"Това са страничните ефекти на свободата и на демокрацията. Хората са объркани, живеят в заблуда, не се поглеждат в очите. Имат голям проблем със самооценката: "какво мога, какво не мога; това, което говоря, хубаво ли е, не е ли хубаво; имам ли сурат да говоря и като говоря какво казвам?"... Много са нещата, които дойдоха като малки болести на свободата и на демокрацията", коментиа Донев.

Според него проблемът в нашето общество е много дълбок и започва отпреди 35-40 години.

"Това, което виждаме сега, е следствие от прехода. От това, че едно, даже две поколения не можаха да устоят на изкушенията, не можаха да изградят стабилна морална основа, не можаха да превърнат България в духовен знак - заяви Донев. 

"И всичко това, което виждаме и ще виждаме, е свързано с доброволното безсилие на голяма част от хората и с доброволното предаване на ниската култура, на лъжата, попфолка, лицемерието, завистта, лошотията, защото в България има много лошотия... Казвам го с голяма болка: Ние жънем плодовете на това, което започна преди 40 години. Имам чувството, че хората се гордеят с това, че не им пука, че не ги интересува, че мислят само за себе си. Дано мине по-бързо тая мода."

Според Камен Донев само твърди законови мерки може да поправят нещата на първо време.

"Не е номерът да говорим позитивно - това са глупости, това е лицемерие и лъжа. Медийна кампания за еди какво си или за еди що си... Хората, които извършват престъпления, които унижават, обиждат и тормозят другите, не слушат радио и не гледат телевизия и не им пука. Той само ще се изсмее, ще ти тегли една и ще направи каквото си иска. Затова трябва да има здрава ръка на закона. Никакви приказки и кампании...", твърди Донев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар