Зима

Зима
Пролет

11 юли 2022 г.

Толкова ли е трудно да приемете чуждото мнение без да принизявате отсрещната страна?

Истината е винаги въпрос на гледна точка и това е едновременно страшно и хубаво 

 

Понеже новата формулировка "другата гледна точка" звучи прекалено демократична и либерална, тези които я отхвърлят се стараят бързо да обяснят защо е "лъжа". 

Проф. Евгений Дайнов вчера е описал в "Дневник" същината на този аргумент: "Не всички гледни точки са равни по значение, легитимност и истинност."

Лично аз виждам в това твърдение дискриминация и вродено чувство за превъзходство. Кой определя какво е лъжа, какво е истина и чие мнение е по-легитимно? Сериозно ли едните имат право на мнение, а другите не? Да, някоя гледна точка може да бъде субективно "по-важна", но това дава ли право да заглушавате "по-неважните"? Според мен не.

Още от текста му: "Където няма граница между легитимно и нелегитимно, регулатор става силата: аз съм по-силен, следователно моята версия за света е по-правилна."

Тази мисъл е много вярна, но в обратния смисъл на написаното - в момента на голяма част от обществото ни се налага именно, че нашето мнение е нелегитимно и със сила заради т.нар. морална висота (cancel култура) ни се казва "да се засрамим и да замълчим".

Уви - истината е винаги въпрос на гледна точка и това е едновременно страшно и хубаво. 

Толкова ли е трудно да приемете чуждото мнение без да принизявате отсрещната страна?


Ружа Райчева, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар