Зима

Зима
Пролет

2 юли 2022 г.

Активното лято дойде, "морската сянка" поскъпна двойно и тройно

Връщането на високите стойности на плажните услуги отново ще изгонят българските туристи към съседните дестинации. Но никой не ни е виновен. Управията си е нашенска...

 

Летният туристически сезон започна, а с него започнаха и неприятните изненади, които т. нар. доставчици на плажни и курортни услуги по Черноморието - по една или друга причина - досега държаха в пълна тайна. 

Наборът от въпросните изненади е познат от десетилетия, но досега не се е намерила сила, която да принуди концесионерите, хотелиерите и "тротоарните" търговци завинаги да забравят порочните практики в туристическата индустрия.

Още през пролетта стана ясно, че  през предстоящия сезон плажните услуги ще се върнат на нивата си от преди три години , тъй като стопаните на черноморската ни ивица ще спрат да се възползват от намаленията в таксите, които плащат към държавата, като наематели и концесионери.Така, че тричането на голо и без упойка вече е в ход.

Нещо повече - договорите, подписани с Министерството на туризма през последния месец, цените са много по-високи, отколкото са по време на предишните кампании - вместо 8-10 лв, днес чадър и шезлонг за по-малко от 30 лв. трудно могат да бъдат открити. Стига, разбира се, човек да не си ги е купил преди петилетка-две и да ги разнася със себе си.

Другата любопитна подробност е маниера, по който кандидат-стопаните на черноморските ни плажове са участвали в обявените конкурси.

От заповедите, публикувани наскоро в сайта Министерството на туризма, става ясно, че прилагането вехтите хватки и още по-старите номера от селски вечеринки продължава. Примерно - кандидат концесионер предлага дори майка си и баща си - само и само да спечели. После обаче, когато наистина е спечелил и трябва да подпише 5-годишния си договор, той изведнъж се отказва и на негово място в играта влиза следващия в класирането. Който, по правило, е с "по-евтина" и по-некачествена оферта и затова не е спечелил. .

Естествено, държавната администрация трябва да се съобрази с духа и буквата на закона. Това обаче по никакъв начин не предполагаше, че парламентарното мнозинство на промяната няма да изхвърли от употреба и тази узаконена корупционна схема.

Такъв е примерът с несебърския плаж „Акритория запад 2“ (по стария регистър на морските плажове -„Равда – Академика” ), разположен върху площ от  6117 кв. метра. Преди месец търгът бе спечелен от регистрираната в село Свети Влас еднолична фирма на Михаил Миков - „МС 08“ ЕООД, която предложи наемна цена в размер на 141 270 лева.

Обявеният за победител в конкурса обаче не плати дължимото и бреговата ивица отиде при класираната на второ място фирма - регистрираната в края на април 2022 г. „Релакс ССВ“ ЕООД. Формалнто, тя е собственост на 23-годишния и никому неизвестен Стилян Василев, но наемната цена е калкулирана като за задкулисен играч от ранга на Делян Пеевски, Румен Гайтански (Вълка), Младен Михалев (Маджо) или Румен Николов (Пашата) - едни нищо и никакви си 65 100 лева. Или средно по 10 лева на квадратен метър - на ден, на седмица, на месец или на година - няма никакво значение. Отвсякъде си говорим за управленски подарък или за бъдещи плащания под масата...

Вторият апетитен плаж - „Акритория запад 1“, който е с почти същите параметри  - около 6 декара - е подарен на друга столична фирма, регистрирана преди три години с капитал от 10 лева. Тя се казва „Съмър трейд 2019“ ЕООД и е собственост на 36-годишния футболист и футболен съдия Васко Цоклинов.

Схемата е същата, но параметрите са "приведени в съответствие" с географските характеристики на терена. Както вече стана дума, и този плаж е с площ от 6 декара. За разлика от първия "бряг" обаче тук дължината на прибоя е 273 метра (там е два пъти по-малко) и затова уредената наемна цена е по-висока - 106 550 лева.  Чадърът и шезлонгът обаче все си струват толкова - по 15 лв. на "артикул".

Схемата с получател - вторият участник е приложена и на плаж „ Черноморец“. На конкурса през март тази брегова ивица е спечелена от  софийското дружество „Ирис КА 99“  ООД, собственост на Борислав и Катя Калоянови, което според информационната система „Дакси“ се занимава с охранителна дейност.

Този кандидат се отказва от договора и контракта сега е подписан с несебърския бизнесмен Георги Мавров чрез едноличното му дружество - „Паммар 95.84“ ЕООД . Това на практика е старият наемател на плажа, който през 2016 г. получи плажа срещу 48 хил. лева.

Сегашният му контракт е подписан на цена от  65 833 лв., срещу които той получава 25 588 кв.м. плаж с дължина на бреговата линия 658 м.и с широчина 200 метра.

Мавров е отдавна известен  с афинитета си към наемите за плажове. Преди години той стопанисваше централния плаж в Приморско чрез фирмата си „Сайман СЕС СМ“ ЕООД, но през 2018 той беше  даден на 15-годишна концесия на фирма „Соф проект инженеринг" ЕООД на Иван Йорданов, след като компанията му предложи цена за чадър и шезлонг... по левче и  размерът на  годишно заплащане от 41 824 лева.

За разлика от този концесионер, сега Мавров ще събира по 15 лв. на чадър и шезлонг.

Част от бреговата ивица на север също се уреди с наематели.

Единственият кандидат за плажа „Кранево юг 2“ – софийското дружество „ Вал груп инвестмънт“ ООД, собственост на Иванка Кондова и Людмил Ганчев получи 5 682 кв. м. брегова ивица с дължина 193 м. и ширина 200 м. срещу 26 000 лв. годишна наемна цена. Тук обаче, за разлика от плажовете на юг, чадърът и шезлонгът ще струват общо 10 лева.

Конкурсът за плажа  „Крапец север 2“ също минава през два етапа. На първият той е спечелен от  варненското „Аура Туризъм ЕООД“  на Иван Иванов, който обаче се отказва и бреговата ивица отива при  шуменската „Активе балкан трейд“  ЕООД , собственост на Ислям Исмаил Ислям.

Срещу 31 555 лв. той получава плаж с обща площ от  58 288 кв. м, с дължина на бреговата линия 201 м. и широчина 200 метра.

Може би в Заповедта на министъра на туризма за възлагането на този плаж е допусната грешка, защото в нея е записано, че чадърът и шезлонгът ще се търгуват тук по... 50 лева.

Дано това е просто грешка, защото и без това тази година значително по-малко плажове с оборудване ще бъдат напълно безплатни . Те са едва тринадесет. За сянката на ивиците “Ривиера”, “Буните 2″, „Обзор Мотела“, „Бургас – север“, „Бургас – централен“,“Приморско – централен“, “Къмпинг „Нестинарка“, „Шкорпиловци – юг“, „Ахелой“, „Атанасовска коса“, част 1, „Попски плаж – север 5″, „Царево Централен“ и „Устие на река Велека“, плажуващите няма да дължат нито лев.

Естествено, най-скъпи ще останат раздадените с дългогодишни концесии от екс министърката Николина Ангелкова апетитни плажни ивици в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол.

Не случайно хотелиерите и туроператорите още през пролетта предупредиха, че връщането на високите стойности на плажните услуги отново ще изгонят българските туристи към съседните дестинации – Гърция и Турция. Но никой не ни е виновен. Управията си е нашенска...


Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар