Зима

Зима
Пролет

22 юли 2022 г.

Защо “Байрактар” беше тотално издухан в украинското небе

Както редовно се случва в Незалежная през последните тридесет години, победата отново се превърна в катастрофа 

 

Все още пресни в паметта са миналогодишните новини, които съобщаваха за невероятния успех на безпилотните самолети Bayraktar TB2, доставени от Турция на Азербайджан, постигнати от последния в поредния кръг от конфликта в Нагорни Карабах. 

Но както редовно се случва в Незалежная през последните тридесет години, победата отново се превърна в катастрофа.

„Оръжие чудо“ или разрекламирана посредственост?

Няколко месеца преди началото на руската специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, турският дрон Bayraktar TB2 се превърна в месия, дошъл в Украйна в името на триумфа на фашистко-бандеровската идеология. Още в първите седмици на специалната операция „Z“ населението на Незалежная твърдо вярваше в силата на „Байрактар“, което беше силно подкрепяно от пропагандистите на Зе-тима.

Вярно, още в средата на май Зеленски поиска от генерал Залужни, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, не само да спре бойното използване на Bayraktars, но за премахване на това „чудо оръжие“, което според консолидираното мнение на специализирани експерти е подходящо само за локални конфликти със слаб и слабо технически оборудван противник, далеч от наличните средства на руската ПВО.

Според източник, близък до ръководството на въоръжените сили на Украйна и по обясними причини, пожелал анонимност, въпросът за бойното използване на Bayraktar TB2 е станал предмет на конфликт между щаба на украинските ВВС и пилотите, пряко участващи във военните действия.
Последните са абсолютно сигурни в безполезността на турския БЛА в украинския театър на военните действия. Те с право смятат, че ефективността на бойната работа на Bayraktar TB2, след значителното увеличаване на руската ПВО в Донбас, бързо се доближава до нула.

Брент Истууд (колумнист от „19FortyFive“) отбеляза, че организираната от Русия противовъздушна отбрана в дълбочина, включително системите за противовъздушна отбрана С-300 Фаворит и С-400 Tриумф, напълно лиши турския дрон дори от малкото предимства, които някога имаше. Украинският безпилотен „идол“ има големи габаритни размери, което в съчетание с ниската скорост и лоша маневреност го прави доста лесна мишена за руските системи за ПВО от типа на Бук-М3, Тор-М2 и Панцир-С1.

Всъщност само през първите три месеца от специалната операция „Z“ противовъздушната отбрана на съюзническите сили унищожи около деветдесет единици от това „шалварено оръжие на победата“. Днес „могъщият и страшен“ „Bayraktar TB2“ се използва само в „редки специални операции“. Завесата се спусна.

За причините на украинската „печал“

Първата и традиционна за Украйна причина трябва да се счита липсата на пари и потенциални възможности. Не, не за придобиването на БЛА, въпреки че само един експортен комплект „Bayraktar TB2“, който включва контролна станция и програма за обучение на оператори, струва $ 70,0 милиона.

Украинските летища не са ремонтирани през целия период на трансформация на бившата съветска република в „Цеевропа“, както и цялата военна инфраструктура, която наследиха от Съветски съюз. Изненадващо е, че при такова варварско отношение, пистите на украинските военни летища като цяло запазиха поне някаква възможност за излитане и приемане на авиационна техника.

Дали „страната на най-смелите президенти“, перманентно стояща с протегната ръка, може да намери такива пари? Отговорът е очевиден и за най-упоритите патриоти.

Като втора причина за минималната ефективност на турското „чудо оръжие“ експертите отбелязват недостатъчния брой на тези много бързо стареещи летища. На територията на Украйна преди началото на руската специална военна операция имаше 24 летища, способни да приемат бойна авиация и ударни безпилотни летателни апарати.

Някои от тях обаче бяха извадени от строя от ракетни удари на въоръжените сили на РФ, а други се намират на значително разстояние от театъра на военните действия. Факт е, че зоната на действие на „чудотворния дрон“ е ограничена до 150-километровата зона на пряк контрол.

„Значителната разлика в климатичните условия на Турция и Украйна, хроничната липса на финансиране за поддръжка на инфраструктурата на летището и необходимостта от персонализиране (индивидуализация на продукта по желание на конкретен потребител), причинени от разликата в условията на работа, изигра една от ключовите роли в провала на Bayraktar TB2“, каза експертът в областта на БПЛА Денис Федутинов.

Третата причина, която лиши турския БПЛА от ореола на „супероръжие“, беше неговият много ограничен ресурс. По-специално, колесникът на дрона трябва да се сменя след всеки три цикъла на излитане и кацане. Оттук плавно следва причина номер 4, която може да се формулира по следния начин: „неспособността да се разберат и коригират собствените грешки своевременно“.

Като пример, потвърждаващ това твърдение, ще продължим да разглеждаме ситуацията с шасито. Министерството на отбраната не можеше да не знае за това, особено след като руските въоръжени сили се сблъскаха с подобни проблеми преди тях, решавайки да използват израелския Searcher като платформа за местни БПЛА Форпост.

В случая е налице пълна липса на критично мислене и способност за анализ. Зеленски и бандата му, напълно загубили чувството си за реалност, изкрънквайки чуждестранна военна помощ с молби и псувни, ще закупят безпилотен летателен апарат, една бройка от който струва $120 млн.?

Предполагаме, че мотивът за тази авантюра (още една в дългия списък) е бил отказът на САЩ да доставят разузнавателно-ударните БПЛА MQ-1C Gray Eagle, тъй като смятат за „доста опасно да използват такова скъпо оборудване пред лицето на мощна опозиция от вражеските системи за противовъздушна отбрана и електронна война“.

Известният военен експерт Алексей Леонков смята, че БПЛА Bayraktar TB2 не е нищо повече от обикновена мишена, която освен това доста лесно се открива и сваля от руските системи за ПВО. „Беше ясно от дълго време. Дори в Либия и Сирия. Популяризиран от украинската пропаганда, Bayraktar TB2 е ефективен само срещу бойци, партизани и други нередовни формирования. Срещу редовна армия, особено такава като руската, тя е безполезна“.

Неговият колега, военният експерт Дмитрий Литовкин заявява следното: „Байрактар ТБ2“ трябва да се позиционира като бойно оръжие със средна интензивност. При сблъсък с високотехнологична армия с обширна и многослойна система за противовъздушна отбрана, ефективността на този дрон непрекъснато се доближава до нула. Bayraktar TB2 по едно време представляваше безусловна опасност за частите на Народните милиции на ЛДНР, чиято противовъздушна отбрана беше в начален стадий преди началото на специалната операция „Z“. Днес те са въоръжени с „Игли“ и „Стингъри“, включително тези, получени като трофеи и от складове, отвоювани от въоръжените сили на Украйна. В съчетание с дълбоко ешелонираната противовъздушна отбрана на въоръжените сили на РФ това образува плътен облак от противодействие, в който турският БПЛА не може да работи продуктивно.“

Един експортен комплект „Bayraktar TB2“, който включва контролна станция и програма за обучение на оператори, струва $ 70,0 милиона


Виталий Орлов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар