Зима

Зима
Пролет

2 август 2022 г.

Евита: Момичето от народа, почитателка на Диор и поп икона (галерия+видео)

Известна с нежното „Евита“, Мария Ева Дуарте де Перон се превръща в легенда заради борбата си за правата на жените, харизматичността си, но и заради ранната си смърт едва на 33




Само преди броени дни Аржентина отбеляза 70-ата годишнина от смъртта на една от най-обичаните исторически фигури в историята на страната - Ева Перон.

Десетки хиляди работници и членове на социални организации преминаха в многолюдно шествие през аржентинската столица, за да си спомнят за Евита - жената, благодарение на която жените в Аржентина могат да гласуват.

Активистка за социални права, говореща на езика на бедните и подкрепяща със сърцето си техните каузи за по-справедлив и по-добър живот, след смъртта си Ева Перон се превръща в поп културна икона. Разбира се, най-известното превъплъщение е това на Мадона от едноименния филм "Евита" от 1996 г. на Алън Паркър, филмова адаптация на мюзикъла на Андрю Уойлд Уебър, който разказва за живота на аржентинската политическа водачка.

Ева Перон е харизматична фигура, която аржентинците помнят като яростна защитничка на правата на жените и бедните. В същото време тя не винаги има одобрението за каузите си на богатите аржентинци. И има защо.

Перон е родена през 1919 г. в малкото градче Лос Толдос. Израства в бедно семейство и оскъдни условия.

На 15-годишна възраст тя започва да търси своя късмет като актриса в столицата Буенос Айрес. И го намира.

През 1944 г. смъртоносно земетресение разтърсва град Сан Хуан, Аржентина.

През същата година Ева Перон се среща с бъдещия си съпруг Хуан Перон на гала, която се провежда в Буенос Айрес за събиране на средства за жертвите на земетресението.

Нейните политически позиции и принос се появяват малко след това. Тя става председател на Съюза на радио водещите.

Те се женят през 1945 г., една година преди той да стане президент на Аржентина.

Ева Перон водела ежедневно предаване по радиото, в което възхвалявала политиките и постиженията на бъдещия си съпруг, често излъчвайки речи на Хуан Перон, за да увеличи популярността му сред избирателите.

На 27-годишна възраст Евита става първата дама и бляскава икона за стил, благородност, красота и честност. Разбира се, едновременно почитана от едни и презирана от други.

"Поисках да има повече права за жените, защото знам какво трябваше да търпят" - Ева Перон

Изключителните заслуги за промяната на положението на жените в Аржентина, които има Перон я правят не само легендарна фигура в политическия живот на страната с влияние дори по-голямо от това на съпруга ѝ, но и ключов фактор и вдъхновение на феминисткото движение по света.

На президентските избори в Аржентина през 1946 г. Ева изиграва решаваща роля за победата на съпруга си. Тя има силно влияние върху по-ниските класи в Аржентина и много хора я описват като силна, но неофициална политическа лидерка на Аржентина.

Нейното радио предаване е било инструментът ѝ за влияние върху аржентинските гласоподаватели, които всяка седмица са били под влияние на магичните ѝ речи, насърчавайки популистката реторика на съпруга й Хуан Перон, която става основа на така нареченото перонистко движение.

Първата дама

Освен че е призната за първа дама на Аржентина, Ева Перон е широко призната за светица от бедните хора в страната заради благотворителните си действия. Тя е основателка и председателка на Фондация Ева Перон, организация, чиято цел била да помогне най-бедните, както и бездомните в Аржентина.

Преди нейното основаване в Аржентина функционира Обществото на благотворителността, благотворителна група, която отговаря за благотворителните дейности в Буенос Айрес. По традиция първата дама на Аржентина става президент на групата. За съжаление Ева Перон разбира, че бедният ѝ произход и актьорската ѝ кариера преди това са гледани с пренебрежение от членовете на групата.

Това обаче не я поваля. Именно в този момент Ева Перон обогатява образа си на силна жена, която не позволява на социалния ѝ произход да повлияе негативно на хиляди жени в Аржентина. Така тя създава Фондация Ева Перон.

Според биографиците на Перон Фрейзър и Наваро, първоначално тя не е очаквала, че инициативата й ще има успех:

"Тя не можеше да предвиди внезапната си трансформация от латиноамерикански политик и религиозна национална култова фигура до народна героиня на популярната култура от края на ХХ век " (Fraser & Navarro, 1996, p.193).

След това Ева успява да спечели подкрепата на правителството, добавяйки драстично все повече и повече пари за благотворителната си дейност, доближавайки се до нивото на съвременна светица.

Канонизирана в популярната култура

Перон е сред онези култови личности от реалния живот, чиито истории продължават да се увековечават чрез песни и танци, както на сцената, така и на екрана.

През 40-те и 50-те години на миналия век удивителният американски театрален екип на композитора Ричард Роджърс и текстописеца и драматург Оскар Хамерщайн продуцира поредица от хитови мюзикъли за Бродуей.

Две от техните продукции "Кралят и аз" и "Звукът на музиката" са базирани на живота и спомените съответно на Анна Леоновенс и Мария фон Трап.

И двете случайно са били гувернантки: Леоновенс е била английска гувернантка на децата на тайландския крал Монгкут в началото на 1860-те, докато фон Трап, която първоначално е планирала да стане монахиня, в крайна сметка се е омъжила за овдовелия австрийски капитан Георг фон Трап, за чиито седем деца се е грижила.

"Evita" започва като концептуален албум за рок опера, издаден през 1976 г. от британския композитор Андрю Лойд Уебър и текстописецът Тим Райс.

По-късно е преосмислен като мюзикъл, като дебютира в лондонския Уест Енд през 1978 г. и печели наградата "Лорънс Оливие" за най-добър мюзикъл. След излъчването си на Бродуей през 1979 г. той става първият британски мюзикъл, който получава наградата "Тони" за най-добър мюзикъл.

Мишел Пфайфър, Мерил Стрийп и Глен Клоуз са били сред кандидатките да изиграят Ева Перон във филмовия мюзикъл на Алън Паркър от 1996 г. Той обаче избира Мадона, след като получава прочувственото ѝ писмо защо тя би била най-подходящата.

И Паркър, и Лойд Уебър настоявали тя да посещава уроци по вокал. В дневника на Мадона за снимките на емблематичната песен се казва: "Почувствах я (Ева) да влиза в тялото ми като гореща ракета."

Мюзикълът "Kinky Boots", който прави своя дебют на Бродуей през 2013 г. също е вдъхновен от историята на Ева Перон, като я разиграва в шоу за драг кралици и обувки. Мюзикълът има изключително много номинации и награди "Тони".

Ликът на Евита присъства на банкнотата от 100 аржентински песо, издавана от 2012 г.

Макар харизматична лидерка на бедните класи сред аржентинските прослойки, Ева Перон била известна любителка на модата и по-специално на Кристиан Диор, обичала да отделя внимание на външния си вид, харесвала скъпите бижута и дизайнерски облекла. Красотата и елегантността, която излъчвала също имала значение за начина, по който я възприема аржентинския народ, който виждал в нея символ не само на собствените си борби, но и символ на жена за пример.

Ева Перон, както и Мерилин Монро, е вдъхновение на много драг шоута и икона в транссексуалната култура.

Ева умира само на 33 г. от рак на маточната шийка. Тялото ѝ е балсамирано и изложено за поклонение до 1955 г., когато Перон е свален с преврат.

Тленните ѝ останки са пренесени в Милано, където съпругът ѝ е в изгнание. След време той се връща в Аржентина и отново става президент. Евита е погребана за трети път, този път в семейната гробница на Дуарте.





 


Юлия Владимирова, Impressio.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар