Зима

Зима
Пролет

27 август 2022 г.

Какво ни очаква утре ни показва една бивша империя

Неудържимата милитаризация на Великобритания, която е в пълен ход, все по-активното й участие в прокси-войната срещу Русия на украинска територия, както и суровите антируски санкции, които тя наложи, вече се отразяват осезаемо на обществото

 

 

Днес тя е лидера в Европа на западната коалиция, която вече над шест месеца води опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия. 

Заедно със своят господар – САЩ, тя буквално тъпче украинският режим с оръжия. Групи от специалните й части са на украинска територия – обучават тамошни диверсанти и участват в сражения с  руски военни. Нейни – около 3000 наемници, са в редиците на украинските военни формирования. На четири секретни военни бази на нейна територия се подготвят около 10 000 украински военни. Други около 2 400 души вече са преминали през подобно обучение. Освен нейни военни, с тях работят още инструктори от Нидерландия, Дания, Канада, Швеция, Финландия... Висши нейни офицери на практика ръководят непосредствено украинският генерален щаб и дават указания лично на президента Владимир Зеленски.  А могъщата й машина за промиване на мозъци е командният  център на една чудовищна кампания за насаждане на ненавист към всичко руско по света и у нас.

Тази държава е някогашната империя Великобритания. Сега нейните лидери са  поставили конкретна задача пред военното командване: да ускори подготовката на британската армия за предстоящата непосредствена война с Русия.  В края на юни т.г. британски медии, като The Times и The Independent, съобщиха за изявления на новият началник на генералния щаб на Великобритания – генерал Патрик Сандърс. Той категорично заяви: британската армия „трябва да е боеспособна да се противопостави на Русия“. А способността на британците да я разгромят в бой е „жизнено важна задача“. Те трябва да са готови да се сражават и побеждават в сухопътни войни. Днес славната британска армия разполага едва със 73 000 души и затова всяко нейно съкращение ще е „погрешно“, смята генерала. Тя трябва  да се укрепва, да се ускори мобилизацията и модернизацията й, защото Русия се готви да окупира Европа. Явно за генералът парите за отбрана на Великобритания трябва да се увеличават, въпреки, че те непрекъснато само растат след 2016 г.

За войнствената антируска нагласа на образите, които днес са начело на тази някогашна империя, е показателно и изявлението на председателят на специалният комитет по отбрана Тобиас Елууд. Той заяви: „Заплахата от страна на Русия е реална и екзистенциална. Генерал Сандърс е прав!“

Това, че процесът на подготовка на британската армия за война с Русия върви с пълна пара ни информира и друга британска медия – Daily Mirror. Своя публикация тя озаглави така:  „На британските войници е наредено да се подготвят за война срещу Русия  и да подготвят близките си“. Медията цитира Пол Карни – британски сержант, според който войниците трябва да информират семействата си за възможността да бъдат изпратени в Украйна и там да се бият с Русия. За Пол британската армия в момента „се оформя, за да посрещне заплахата от Русия“.

Но има един проблем – за всяко действие се заплаща определена цена. Това важи  дори и за бивша империя. Неудържимата милитаризация на Великобритания, която сега е в пълен ход, все по-активното й участие в прокси-войната срещу Русия на украинска територия, както и суровите антируски санкции, които тя наложи, вече се отразяват осезаемо на обществото. Или поне на огромната част от него – на британците, които не разполагат с астрономическите доходи на управляващите и тези на привилегированата класа. А случващото се вече сериозно изнервя простосмъртните британци – то определено не им харесва. В това ще се уверим, ако продължим разходката си в съдържанието на популярни и влиятелни медии, издавани във  Великобритания.

BBC News съобщава за стачка на докери в най-голямото контейнерно пристанище в Обединеното кралство – това във Феликстоу в Съфолк. Подобно събитие там се е случвало за последен път преди три десетилетия. Около 1 900 работници стачкуват за по-високи заплати – това, което им се предлага от  Felixstowe Dock and Railway Company за тях е под нивото на инфлацията. Медията цитира Майлс Хъбард от регионалния офис на профсъюза Unite, според който стачкуващите получават „голяма подкрепа от обществеността“. Става дума за най-натовареното пристанище на страната – тук се обработва около половината от цялата контейнерна търговия във Великобритания. Стачкуват шофьори на кранове, оператори на машини, работници, които товарят и разтоварват кораби… Голямата корабна група Maersk  предупреди, че очаква стачката да причини „сериозни смущения.“ Ако тя продължи дълго, което е много вероятно, то зареждането на магазините ще срещне проблеми. Предполага се, че британската търговия ще понесе щети от над 700 милиона лири. Във Великобритания ще възникне небивал дефицит на всичко, което ще се отрази и на коледните празници. Засегнати ще са  най-големите супермаркети в страната, като Asda, Tesco, Marks & Spencer… Но губещи са и производители, като Rolls Royce, Jaguar Land Rover и JCB, които няма да получат навреме резервни части и няма да могат да изнесат готовата си продукция. Дефицитът неизбежно ще окаже допълнителен натиск на цените на стоките и ще подхрани и без това невероятната инфлация в някогашната империя. Британците ги очаква най-сериозно поскъпване на всичко за последните 60 години!

И това е само началото на социалната буря, която предстои да потопи  Великобритания. На „мъгливият Албион“  се готвят да стачкуват железничари, учители, работещи в здравната система и др.

Друга британска медия – WION, разказва, че профсъюзите на железниците ще организират поредица от нови стачки, в резултат на което влаковете в страната ще са парализирани. Буквално преди няколко дни стачка на желизничарите блокира Великобритания, а при това профсъюзите бяха задействали в нея едва около една пета от своите подразделения. Половината британски жп линии са се оказали закрити.

Това не е първата протестна акция на работещи британци след най-активното включване на страната им в прокси-войната в Украйна в края на февруари т.г. През юни и юли в масови акции участваха над 40 000 работещи, съобщава WION. В Лондон стачкуваха работници в метрото и шофьори на автобуси. Корпорацията Transport for London (TfL) предупреди, че се очакват сериозни проблеми с извозването на пътниците в бъдеще. Тя препоръча на гражданите да пътуват само в случаи на крайна необходимост.

От профсъюзите подчертават, че стачкуващите получават огромна подкрепа от обикновените  британци. Нещо повече – в цяла Великобритания нараства готовността за колективни действия срещу управляващите и корпорациите. Протестите са против съкращенията на работните заплати, за подобряване на условията на живот – неудържимата инфлация съсипва работещите.

Daly Mail пише, че в цялата страна предприятия се закриват заради невероятно високата стойност на живота. Стремително се увеличават разходите за електроенергия, газ, както и цените на хранителните продукти. В най-тежка ситуация е малкият бизнес – пъбове, ресторанти, магазини, фитнес-салони, басейни и др. Очакванията са през идващата зима над 45 милиона британци да не са в състояние да си плащат електричеството.

The Times  съобщава, че на фона на неспиращият ръст на цените Великобритания я очаква невероятна хуманитарна криза. Медията цитира Матю Тейлър – главен изпълнителен директор на  Конфедерацията на NHS, която обединява държавните здравни организации. Според него „много британци ще се изправят пред ужасен избор – да се откажат от храна, за да стоплят дома си или да живеят в студ, влага, при много неприятни условия. Това от своя страна може да доведе до болести в цялата страна“, изтъква Тейлър.

Но и бъдещето не се очертава да е розово за някогашната империя. От Financial Times научаваме за прогноза на експертите от  Citigroup: инфлацията във Великобритания през 2023 г. ще е над 18.6 на сто. Инвестиционните банкери са изчислили, че за отопление и електроенергия британското домакинство ще трябва да даде  през януари 4567 лири, а през април – над 5816  лири. За сравнение: сега то плаща 1971 лири. Близки до тези цифри са и прогнозите на други банки, като Goldman Sachs и EY – и техните  очаквания са инфлацията  във Великобритания  буквално да излети в космоса. Впрочем още през юни т.г. нейният ръст надхвърли 10.1 на сто – истински рекорд за последните 40 години!  

А основната причина това да го има, са безумните антируски санкции, върл защитник на които са британските власти и милитаризацията на Великобритания.

Случващото се в някогашната империя днес е показател и за това, какво ни очаква, ако продължаваме да допускаме на власт прозападни марионетки. Също като управляващите „елити“ във Великобритания и те ще продължават да милитаризират България, да създават в нея натовски бази, да въвеждат сурови санкции срещу Русия. Те ще съхранят сегашната политика на активно участие на страната ни в прокси-войната на англосаксите и съюзниците им срещу тази славянска държава на украинска територия.

Резултатите от подобна безумна политика никак няма да ни харесат. Това, което сега се стоварва върху главите на обикновените британци, неизбежно предстои да  се случи и на нас.

Единствената разлика е, че глада, студа, мизерията, която са ни подготвили, ще е в далеч по-дълбоки измерения.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар