Зима

Зима
Пролет

29 август 2022 г.

Катя Михайлова: Ще има доста политически отпадък на политическото бунище

"Коалиционната култура представлява това да знаеш кой си и да искаш да станеш партньор с някого въз основа на своята индивидуалност." 

 

"В предизборната кампания ще наблюдаваме изчистване на тинестата мръсотия в българската политика и общество. След края ѝ ще имаме доста политически отпадък на политическото бунище. Надявам се това да бъда поредица от пречистващи кампании. Взаимно се обвиняват, че са корумпирани, че са мафия - трябва това да свърши."

Коментара направи пред БНР социологът Катя Михайлова, преподавател в УНСС.

Тя призова гражданите да спрат да търсят спасител на всеки поредни избори.

"Спасител няма да дойде и на тези избори. Стефан Янев не е българският спасител. Неговата партия "Български възход" прилича на коалиция на политическите отломки. Няма ли най-накрая да се появи една партия на българските интелектуалци, на високия културен капитал. Когато се появи тази партия, тогава ще можем да погледнем по-смело напред."

В коментар на предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република тя посочи, че ИТН винаги са започвали кампаниите си преди избори с някаква обективна възможност.

"Не референдумът привлича вниманието, то се привлича от идеята за президентска република. Няма само да говорим за "Газпром", тежката зима, енергийната зависимост, Русия срещу България и България срещу Русия. Нека малко да помислим за себе си. Как? Като помислим да остане ли България парламентарна република, или да стане президентска. Колко навреме Слави Трифонов вкарва в общественото мислене точно тази тема!", каза тя.

Според Катя Михайлова в кампанията за предсрочните избори политиците не желаят да говорят за газ, защото това е трудна тема "с изключително трудно решение":

"Самите те ще се трудят да ни намерят теми, за да отвлекат интереса на гражданите от енергийните теми - газ, енергийни зависимости, за да се махнем от много трудната и тежка зима, която предстои. Ще започнем да си говорим за образование. Това е красива тема, която ни привлича всички, а и предстои 15 септември. По темата образование можем доста мисли да разсеем и да се махнем от темата за "Газпром".

Социологът прогнозира заличаване на червените линии, които досега чертаеха помежду си политическите партии.

"Вече всички ще започнат да говорят едни за други, ще заличават червените линии. По този начин те разбират коалиционната политическа култура, а в нея не се има предвид да се избегнат идеологическите ограничения. Коалиционната култура представлява това да знаеш кой си и да искаш да станеш партньор с някого въз основа на своята индивидуалност. А не потъпквайки собствените червени линии на своите ограничения."

По думите ѝ няма възможни варианти за коалиционно управление при политическите партии, които се очаква да влязат в следващия парламент.

"Чертаят се технократични коалиции. Някъде в чужбина се чертаят и такива варианти", коментира още Михайлова и добави, че такъв тип коалиция е по-възможна.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар