Зима

Зима
Пролет

9 август 2022 г.

Готвени са да тероризират, а не да защитават хората!

Украинските въоръжени сили се крият в училища, детски градини и болници, използват мирното население като жив щит 

 

Доклад на неправителствената агенция Амнести интернешънъл буквално взриви световни медии. 

И това е обяснимо – в мощната информационна блокада, изградена от САЩ и съюзниците му срещу истината за Украйна, се появи пукнатина. Не кой и да е, а една от най-популярните неправителствени организации в света обвини украинският режим, че реално осъществява терор срещу мирното население на страната. Генералният секретар на „Амнести интернешънъл“  Агнес Каламард заяви, че организацията е документирала  действия на украинските сили, които „излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони“.

Нейните думи не са плод на емоционална реакция, а се основават на сериозни разследвания, осъществени от експерти на организацията. Те са осъществени в населени пунктове, разположени в три големи украински региона – тези в Харков, Донбас и Николаев. Представители на Амнести интернешънъл са  разговаряли с оцелели, свидетели и роднини на жертви на нападения, извършили са анализ на спътникови снимки и на оръжия. Така са открили доказателства, че украинските сили нанасят удари от населени жилищни райони, както и се базират в цивилни сгради. Същевременно организацията  е установила, че украинските военни не вземат никакви предпазни мерки за защита на цивилните. Мирни украинци са заявили пред нейни представители, че въоръжените сили на Украйна стрелят  много близко до домовете им и така ги излагат на ответен огън от руските сили.

Влиятелната американска медия Newsweek публикува обстоен коментар върху доклада, озаглавен достатъчно красноречиво: „Украйна нарушава военните закони, застрашава цивилни: Amnesty International!“ В него се  изтъква, че неправителствената организация е обвинила Украйна в извършване на военни престъпления в хода на нейният конфликт с Русия. Newsweek цитира Амнести интернешънъл, според която тактиката на украинската армия да разполага оръжия сред жилищни райони, в които продължават да живеят цивилни,  е грубо нарушение на международното хуманитарно право и излага на реален риск мирното население.

Медията цитира и конкретни данни, събрани от изследователите на организацията. Украинската армия е действала от цивилни сгради в най-малко 19 града и села, което е потвърдено от сателитни снимки. Най-малко  пет военни обекта са били разположени в болници. От 29 училища  в района на Донбас и Николаев, които са посетили експерти на Амнести интернешънъл, в 22 са били настанени оръжия на украинската армия. „Това, че са в отбранителна позиция не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право“, заявява Агнес Каламард.

Но тази тактика – на разполагане на тежки оръжия в непосредствена близост до къщи и жилищни блокове, училища и болници и др., използването на мирното население като жив щит, украинските  военни реализират  във всички други райони, където те действат, пише  Newsweek.  Още по-страшното е, че мирното население въобще не се предупреждава за това, нито пък се правят каквито и да са опити то да бъде евакуирано от смъртоносната зона. Това, естествено, излага района около тях на много висок риск – оръжията на противника стават законни цели за военни атаки, според Международния комитет на Червения кръст, коментира  Newsweek.  

Както може да се очаква, украинските власти изпаднаха в истинска ярост от разпространението на доклада на Амнести интернешънъл. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е „възмутен“ от него. А президентът Володимир Зеленски обвини неправителствената организация, че „помага на терористите“, като публикува този  доклад. Според  него, като обвинява украинската армия в незаконни действия, Амнести интернешънъл на практика  „амнистира“ Русия.

Любопитна е реакцията на  читатели на популярната немска медия Die Welt   на  наглото поведение на Зеленски, позволил си да осъжда доклада на неправителствената организация.  Те го обвиниха, че покровителства военни престъпления.  Немски читатели му припомниха, че още от 24 февруари, когато започна руската операция, украинските въоръжени сили се крият в училища, детски градини и болници, използват мирното население като жив щит. А  домовете на хората превръщат в складове за оръжия и боеприпаси и в бойни позиции. Украинските военни също много обичат да стрелят в колената на руски военнопленници и гордо да показват това в интернет, пишат  още читатели на  Die Welt.

Естествено, наивно е да се очаква, че украинският режим ще се откаже от своята терористична тактика в конфликта му с Русия – господарите му от САЩ и НАТО  не за това са  готвили армията му в продължение на много години. Напротив, с всеки изминат ден се засилват доказателствата за престъпни действия на украинските въоръжени сили спрямо мирното население на Украйна. Така град Донецк и много други населени райони на Донбаската народна република (ДНР) сега са буквално заляти от абсолютно забранени с международни договори противопехотни мини. Броят на пострадалите от тях мирни жители, включително и деца, расте буквално с всеки  изминат час.

И след появата на доклада на Амнести интернешънъл войските на украинския режим продължават да се разполагат безцеремонно в жилищни домове, детски градини, болници, училища… Така в  село  Шестаково четири местни жители, а в село Верхний Салтов (и двете разположени в Харковска област) петима мирни жители получиха огнестрелни рани.  По тях стреляха, защото отказаха  да напуснат жилищата си и в тях да се настанят военни от 92 механизирана бригада на украинската армия. А в непосредствена близост до домовете им украинските военни разположиха  тежка артилерия.

Украински военнослужещи окупираха най-долните и най-горните етажи на жилищни блокове, разположени на улица Херсонско шосе в град Николаев, където живеят стотици граждани. В тях се появиха военни с гранатомети, картечници, устроени бяха позиции на снайпери  и мини-складове на боеприпаси. Тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън  те разположиха и на територията на детската инфекциозна болница в същия град.

В склад за боеприпаси е превърната детска градина, намираща се на ул. Троицкая в Нова Водолага (Харковска област). Същевременно евакуация на живеещите в близките домове няма. В Артемовск (ДНР) украинските военни поставиха мощни минохвъргачки в дворовете на жилищните домове на улица Садовая, от които стрелят по руските позиции. Живеещите на улицата мирни хора не са евакуирани – те се използват от украинците като жив жит.

В професионално-техническият лицей № 36, разположен на ул. Соборная в Дружковка (ДНР)  се настаниха украински военни с мощна артилерия. Подходите към училището са минирани, а местното население изобщо не е уведомено за риска, на който е подложено. В Иверск (ДНР) огневи точки са поставени в дома на културата на улица Централная, като подходите към тях са минирани. Естествено, живеещите и в този район мирни хора умишлено не са предупредени за това – украинските военни ги използват като свой жив щит…

Но безспорно интересният  доклад на Амнести интернешънъл не дава отговор на най-важния въпрос: кой е подготвил за тази терористична дейност  армията на Украйна и кой днес й дава заповеди тя да продължава да нарушава международното хуманитарно право. Само, че точно на него експертите на организацията никога няма да ни дадат отговор. Причината за това е много простичка – Амнести интернешънъл е щедро  финансирана и строго контролирана от САЩ, Великобритания и съюзниците им, от фондацията на Джордж Сорос. А точно те са главните виновници да продължава агонията на украинския режим, неговите въоръжени сили да не спират с тероризма си спрямо мирното население на Украйна. С парите на САЩ бе финансиран и организиран държавният преврат в Киев през 2014 г., довел на власт марионетъчен режим в тази държава. Днес пак англосаксите и съюзниците им тъпчат Украйна с най-модерни и мощни оръжия, за да продължават с нейно  „пушечно месо“ своята опосредствена (прокси) война срещу Русия.

И не може да бъде другояче: САЩ и НАТО не признават друга тактика, освен тази на терора. Нея те я следват и демонстрират на света непрекъснато и през последните две десетилетия – с агресиите си в  Югославия, Афганистан, Сирия, Либия, Йемен...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар