Зима

Зима
Пролет

30 август 2022 г.

Обявеното контранастъпление на Украйна засега повече прилича на пиар акция

Както и с контранастъплението срещу Херсон, което преди това беше рекламирано от Киев, което все още не се е случило

 

 

Ръководителят на пресцентъра на оперативното командване "Юг" на Министерството на отбраната на Украйна Наталия Гуменюк направи следното изявление: "Днес започнахме настъпателни действия в различни направления, включително в Херсонска област".

Кореспондент на Ройтерс украси това съобщение с мащаба на действието: „Въоръжените сили на Украйна започнаха офанзива на южния фронт.“  И това не са „различни направления“ – това вече е стратегически размах. Няма да се занимават с дреболии. И за да вдигне градуса на своите „сензационни“ новини, същата тази Гуменюк добави: „Военното министерство на Украйна призовава своите граждани да се евакуират от районите на бойните действия“. 

Къде всъщност? В Украйна, да. Само не и в Русия. Администрацията на Николаевска област например вече сто пъти предлага на своите жители да избягат от войната, плашейки ги с идването на „окупаторите“, но желаещите се оказаха само няколко десетки. А повечето от тези, които останаха, в прав текст заявиха, че чакат „руските освободители“ и затова нямат намерение никъде да бягат. При това показваха на нашите разузнавачи къде са украинските позиции в града.

Е, къде са „настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна в различни направления“? Подобни действия вече са се случвали повече от веднъж. Например, че в Херсонска област украинските военни атакуваха няколко пъти, но бяха жестоко бити, попадайки в огнен ад.  Наскоро те организираха танкова атака в района на река Ингулец, но и тук здраво си го получиха - изгоряха 4 танка, загубиха 2 бронетранспортьора. Много е вероятно този път обявената с толкова шумна показност „генерална офанзива“ да се окаже отново „празни приказки“.  Какво се случи всъщност:  украинците стреляха по-интензивно от обикновено с оръдия, гърмяха с танкове, пуснаха ято дронове. И какво от това? Нищо. Нито нашите командири, нито ръководителите на местните администрации, нито обикновените жители  виждат някаква грандиозна "офанзива". Да, тук-там има суетене по фронтовата линия от украинска страна. Но нещата не отиват по-далеч. Освен това, руското командване в най-опасните участъци изпрати и резерви. 

„Не можете да ги изненадате“, казва известният руски военен експерт Юрий Кнутов.

„Вероятността разгласената украинска контраофанзива да бъде осуетена е твърде голяма. Нашата артилерия е в състояние да нанесе доста мощни удари по плацдарма на Въоръжените сили на Украйна през р. Ингулец. Дори ако се опитат да превземат други предмостия, ние също ще можем да ги ударим мощно, побеждавайки авангарда на украинските войски.“

Е, какъв е резултатът? Това е просто пиар акция. Както и с контранастъплението срещу Херсон, което преди това беше рекламирано от Киев, което все още не се е случило.

Ето официалните данни на руското министерство на отбраната:

„Днес през деня по пряка заповед на Зеленски украинските войски направиха опит за настъпление в Николаевска и Херсонска области в три посоки. В резултат на активната отбрана на групировката на руските войски частите на Въоръжените сили на Украйна претърпяха големи загуби“, се казва в официалното съобщение.

„По време на боевете са унищожени 26 украински танка, 23 бойни машини на пехотата, 9 други бойни бронирани машини, свалени са 2 щурмови самолета Су-25.

Загубите на противника в жива сила - над 560 военнослужещи.“


 "Комсомолска правда", Виктор Баранец, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар