Зима

Зима
Пролет

15 септември 2022 г.

Над 57 000 първокласници тръгват на училище

Учебната година ще започне присъствено навсякъде 

 

В 2347 училища и в 1799 детски градини в страната започва новата 2022/2023 учебна година. 

Очаква се над 57 000 първокласници да тръгнат на училище на днешния 15 септември, а близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през учебната 2022/2023 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Учебната година ще започне присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците съгласно изискванията и насоките на Министерството на здравеопазването. Всички директори са осигурили и медицинска грижа за децата и учениците.

Образователните институции са в готовност за новата учебна година, а дни преди 15 септември започна да намалява и броят на незаетите места за педагогически специалисти.

В училищата са назначени също 1216 медиатори и 182-ма социални работници, които съдействат на учителите за приобщаването на децата и учениците в системата на образованието.

През лятото имаше ремонти в близо 900 училища, като в преобладаващата част те вече са завършили. Общо 46 образователни институции от 14 области на страната ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от девет области на страната.

Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до седми клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, и за обучаващите се в европейските училища.

Училищата разполагат също със значително количество техника, сред която са компютри и електронни дъски.

През новата учебна година личната карта на всеки ученик ще е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен - по решение на училищата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар