Лято

Лято
Лято

29 септември 2022 г.

Еманюел Макрон се отказа от повишаване на възрастта за пенсиониране на 65 години

Президентът е принуден да се бори с доста по-силна опозиция през втория си управленски мандат, след като партията му загуби мнозинството си в парламента 

 

Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години в законопроекта за бюджета догодина, отхвърляйки по този начин своята идея, която разгневи профсъюзите и раздели неговия центристки съюз, съобщава "Файненшъл таймс".

Ходът показва как Макрон е принуден да се бори с доста по-силна опозиция през втория си управленски мандат, след като партията му загуби мнозинството си в парламента през юни.

Крайно дясната партия на Марин льо Пен и левият алианс, воден от Жан-Люк Меланшон, са против повишаването на възрастта за пенсиониране, така че Макрон ще трябва да намери съюзници в центъра, ако иска тази реформа да мине.

Премиерът Елизабет Борн каза по-рано в четвъртък пред Франс Прес, че правителството ще започне преговори с профсъюзи, работодатели и други политически партии с оглед на приемането на закона през следващите месеци.

Като цяло правителството все още иска да повиши възрастта за пенсиониране на 65 от настоящите 62 години, което беше едно от предизборните обещания на Макрон, смятано от него за ключово за подобряване на публичните финанси на Франция.

"Ние избрахме диалога и консултациите", каза Борн.

Отстъплението от тази идея идва в момент, когато твърдолевият профсъюз CGT провежда Ден на национална стачка в четвъртък, за да протестира срещу пенсионната реформа и да призовава за по-високи заплати на фона на кризата с разходите за живот.

Шефът на CGT Филип Мартинес каза пред телевизия France 2, че профсъюзът ще продължи натиска: "За нас това е отправна точка за насока". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар