Зима

Зима
Пролет

1 септември 2022 г.

Сергей Лавров: Западът подкопава всички основи на световния ред. Ще отговорим остро, но не в наша вреда

"На страната на Русия е Уставът на ООН и 80% от населението на света живее в онези страни, които не подкрепиха западните санкции срещу Руската федерация." 

 

"Сега Русия преминава през епоха, в която може да разчита само на себе си. Не можете да се поддадете на негативни емоции, откажете се. Ще отговорим остро, но не в наша вреда." 

Това каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пред образователния маратон на руското дружество „Знание", предава „Комсомолска правда".

"Западът се обяви за победител в Студената война и се опитва да установи своето господство в света. Стъпка по стъпка, увеличавайки незаконния натиск върху нас и други страни, подготвяйки осмия пакет от санкции срещу нас, Западът подкопава всички основи на световния ред, който се основаваше на принципите на глобализацията, насърчавана от самия него. Отворени пазари, свобода на предприемачеството, лоялна конкуренция, презумпцията за невинност - всичко това изведнъж беше зачеркнато. Те безсрамно използват Украйна като „анти-Русия", като инструмент за отслабване на страната ни, създаване на плацдарм на украинска територия за бъдещи действия срещу Русия", заяви Лавров и допълни:

"Сега Русия преминава през епоха, в която може да разчита само на себе си. Не можете да се поддадете на негативни емоции, откажете се. Ще отговорим остро, но не в наша вреда. Когато нашите западни партньори преживеят периода на мракобесие и поискат да се върнат към нормалното, човешко, равноправно общуване, ние вероятно трябва да сме готови да ги приемем в общността на нормалните държави. Но, разбира се, при условия, които устройват всички. На страната на Русия е Уставът на ООН и 80% от населението на света живее в онези страни, които не подкрепиха западните санкции срещу Руската федерация. Не предвиждам никакви трагични катастрофи. В света преобладават тенденциите в полза на връщане към равноправно, взаимноизгодно сътрудничество на суверенни държави."

Относно отзоваването на руски дипломати от редица страни, Лавров обясни, че около 200 дипломати са се завърнали от неприятелски държави, като 90% от тях вече са наети или в централния офис на руското външно министерство, или са изпратени в чужбина в страни от Африка, Азия, Латинска Америка. 

"Разбира се, възнамеряваме значително да разширяване на нашето дипломатическо присъствие в пространството на ОНД. Докато изгонват нашите служители, западните партньори наистина искат да запазят екипите си в Москва, за да не загубят възможността за комуникация. Трудно е да се разбере логиката на действията им", смята Лавров.

Руският външен министър категорично заяви, че Русия е готова да възобнови прекия диалог с ръководството на Приднестровието, дори призовава това да се случи. 

"Но, съдейки по публичните изявления на президента на Молдова, Санду и нейния екип, те не искат пряк диалог под диктовката на САЩ и ЕС, очевидно разчитайки на недипломатическо решение. Следим внимателно ситуацията."

По въпроса дали трябва украинските области да бъдат приети в Руската федерация, Лавров категорично заяви, че не би предложил това точно сега. 

"Съдбата на онези територии, които освободим от неонацисткия режим, разбира се, ще се реши от хората, които живеят там. Задачата на специалната военна операция е демилитаризация на Украйна в смисъл, че от територията на тази страна не се проектират заплахи за сигурността на Руската федерация."

„Онзи ден в Европа се събраха хора, които представиха безумни проекти за разделяне на Русия на, изглежда, 30 различни части. Тези планове се въртяха из американските политологични структури, а сега са изнесени пред обществото. Разбира се, ние никога няма да допуснем това. И тези личности напомнят на "жилетките пике", познати от класиците на Илф и Петров. Или мога да дам пример с руската поговорка за Емеля. Тя им отива много добре", каза в заключение Сергей Лавров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар