Зима

Зима
Баба Марта

16 септември 2022 г.

Владимир Путин: Русия ще направи всичко възможно, за да сложи край на украинския конфликт, но Киев отказва!

"В световната политика и икономика се наблюдават фундаментални трансформации, които са необратими." 

 

"Русия ще направи всичко възможно, за да сложи край на украинския конфликт, но Киев отказва да преговаря и се надява да реши проблема по военен път."

Това заяви руският президент Владимир Путин.

"Ще направим всичко възможно всичко това да бъде прекратено възможно най-скоро", заяви той на среща с индийския министър-председател Нарендра Моди в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Руският лидер подчерта, че ръководството на Украйна е заявило, че се отказва от преговорния процес. "То заяви, че иска да постигне целите си с военни средства", обясни Путин.

В същото време руският президент заяви, че е запознат с позицията на Индия по конфликта в Украйна и с опасенията на страната във връзка с него.

Руският президент  е убеден, че световната политика и икономика са в процес на необратими промени, съобщиха ТАСС и БТА.

"В световната политика и икономика се наблюдават фундаментални трансформации, които са необратими", заяви днес руският държавен глава на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан.

"Все по-очевидна става нарастващата роля на новите властови центрове, които си взаимодействат не въз основа на някакви наложени отвън правила, които никой не е виждал, а въз основа на общопризнатите принципи на върховенството на международното право и Устава на ООН, гарантирането на еднаква за всички и неделима сигурност, зачитане на суверенитета, националните ценности и интересите на другите", заяви руския лидер.

Той призова държавите да спрат да използват "икономическия егоизъм" и незаконните санкции в своята политика и посочи системните грешки на водещите световни икономики.

"Нашата организация е необвързана, ние помагаме за решаването на нарастващите световни енергийни и продоволствени проблеми, породени от редица системни грешки във водещите световни икономики в областта на финансите и енергетиката", заяви Путин, като подчерта, че политиката на Русия е лишена от всякакъв "егоизъм".

"Надяваме се, че и другите участници в икономическото сътрудничество ще изградят политиките си на същите принципи и ще престанат да използват инструментите на протекционизма, незаконните санкции и икономическия егоизъм за свои собствени цели", подчерта руският лидер.

В този контекст Путин заяви, че Русия е готова да предостави безплатно на развиващите се страни повече от 300 000 тона руски торове, които – поради санкциите - са блокирани в европейски пристанища.

Руският президент също така посочи, че до 90% от руските храни отиват в азиатски, африкански и латиноамерикански страни. Путин отбеляза, че Русия увеличава износа на зърно на световните пазари. "Тази година той ще бъде 30 милиона тона, а догодина ще го увеличим до 50 милиона тона", обеща той.

Стремежът на Путин към коренни промени в световен мащаб намери израз и в предложението му страните от ШОС да създадат под егидата на организацията асоциация на спортни организации, които да свикват големи спортни прояви.

Срещата на върха на ШОС започна на 15 септември в Самарканд. Лидерите на страните, участващи в срещата на върха, обсъждат глобалното икономическо възстановяване, продоволствената и енергийната сигурност, както и присъединяването на нови членове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар