Зима

Зима
Пролет

29 септември 2022 г.

Краят на една олигархична епоха

Дори Бащицата на разградския бос се отрече от него и заклейми медиите му в последната си книга



 

Всяко нещо в тоя живот има начало и край – само саламът има два края, казват старите хора. За един разградски олигарх, държал в отровната си прегръдка държава, власт и общество над 30 години, обаче първият край вече е факт.

В понеделник, първият ден след дългия уикенд по случай Деня на Независимостта, един стар политически призрак изпълзя от теменужените сенки на Драгалевци, за да представи „политическото си завещание“. Втората книга на Иван Костов – „Политиката отвътре“ беше представена по начина, по който публиката се срещна и с първото художествено творение на Синия идеолог – на партийно събитие, събрало актива на двете популярни политически отрочета на Костов – ДСБ и Да, България. Поне до вчера всички си мислеха така.

Вятърът на промяната обаче явно е задухал и всичко, което до скоро е било скрито зад теменужени тайни и разградски афери, вече започна да излиза наяве. Костов е притеснително откровен за един човек, който макар буквално създаден от него, видимо отсъстваше от представянето на книгата. Той отсъства от известно време и от публичното пространство, но всички си мислеха, че е по други (геополитически) причини.

Още в началото на годината медийният монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев се сблъска челно с действителността – на Запад рязко започнаха да свалят маската му на про-атлантически демократ и в няколко чужди медии се появи унищожителни статии за червения произход както на самия разградски бос, така и на несметното му богатство. Последното натрупано именно с благословията на Иван Костов по време на проведената у нас по кремълски модел приватизация.

Междувременно у нас, пионките на Прокопиев във властта – харвардското дуо Кирил и Асен лъгаха цяла година народа, а междувременно подготвяха почвата за нова порция държавни и европейски ресурси в полза на задкулисието. А за капак – и зад Океана започнаха да разбират какъв вълк се крие под овчата кожа на Прокопиев. Общо взето – сложна ситуация.

И като черешка на тортата с изненади за каолиновия олигарх дойде и книгата на Костов. В нея дословно четем: „Виждаме и неполитически медии, които сменят политическата си позиция, движени от лични интереси. Така наречените „десни“ – „Капитал“ и „Дневник“, оклеветиха управлението на ОДС още преди края на мандата. Обикновено такива медии са с властите, за да получи техният собственик желани законови промени, обществени поръчки или провалено наказателно преследване. В пленената ни държава се появиха уродливи медии, които са едновременно политически, жълти и кафяви или някаква комбинация от посочените по-горе. Медиите са властта, която първа бе превзета по време на прехода. Естествената им функция да съхраняват и предлагат достоверна информация се трансформира в стремеж за контрол, заплахи и остракиране на неудобни политици, министри, законодатели и магистрати. Всички мръсни клеветнически кампании бяха проведени от пленената четвърта власт. Във властта те си послужиха със същото оръжие срещу своите противници – лишаваха ги от правото да говорят и така още по-дълбоко подкопаваха устоите на демокрацията“.

Ако написаното по-горе не представляваше напечатан труд, а текст в някой сайт, едва ли щеше да има човек, който да не приеме, че е плод на хакерска атака. Но не е. Текстът е част от завесата, която сега Костов е решил да повдигне. Защо? Никой не знае. Но написаното има много ясно тълкуване – Бащицата е решил да се отрече от собствената си рожба, която преди 3 десетилетия сам е създал. Какво са делили през годините засега остава неизказано. Мистерия е и как Прокопиев си е докарал отричането от страна на създателя си и дали двамата отново като тандем или само разградският бос еднолично е дърпал конците в политиката в последната година и половина, в която си имаше цял кабинет във властта.

"Иван Костов е министър-председателят (1997-2001), по чието време Прокопиев става милионер, получавайки "за една нощ" активи за милиони долари в държавни предприятия и заводи срещу "жълти нашенски стотинки". Костов твърди, че същият разградски олигарх използва медиите си (Дневник и Капитал, създадени с пари от приватизационната далавера и някои чужди грантове, между другото) като лична бухалка в защита на корпоративните си интереси (стр.177, глава 6. Медии, раздел 3. Политически конфликти). 

Нещо повече, според Костов със същата цел Прокопиевите рейдъри са разбили и дискредитирали и неговото демократично управление на ОДС, което направи боса им мощен олигарх и го качи на върха на приватизационно-корупционната хранителна верига. Със същите мотиви наемниците в "Капитал" са изпълнявали мръсни поръчки и срещу другите партии във властта, които в един момент не са играели по свирката на боса им, пише Иван Костов", написа по повода Николай Бареков във Фейсбук ден след сбирката, на която бе представена книгата.

Какво ще следва от тук – бъдещето ще покаже. Но както на всички вече им е ясно – краят е едва началото. А първият край на Прокопиев вече беше сложен публично, при това от създателя му. Който му обрисува най-верният портрет. Защото го познава и най-добре.


 "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар