Зима

Зима
Пролет

21 септември 2022 г.

Това е Добринка. А кой е босът в Брюксел?

Но кой да одитира и  разследва каквото трябва, щом всичко става с протекция от високо в Брюксел? 

 

На избори като на война - спешна мобилизация. 

От "Продължаваме промяната" искат да си довършат работата. От ГЕРБ пък първо щяха да турят ред в хаоса, а после се обявиха за по-силни от него. Както каза Бойко Борисов, "единственият ни проблем за изборите ми е слоганът. Как да го напишеме – "Ред в хаоса", "Ред след хаоса"... нещо такова трябва да измислиме. Ама по-умните, Томислав и другите мислят... Конфуций... сега как да го сглобиме".

Със слогана обаче проблемите не свършиха. От "Продължаваме промяната" обявиха, че изпращат на Европейската прокуратура одита на евросредствата през десетилетието на ГЕРБ. Направиха го пред Софийския централен затвор, където на Борисов му било мястото. И се зарекоха следващият му арест да е по-траен.

При управлението на ГЕРБ повече от 500 договора за юридически услуги в регионалното министерство били неправомерно възложени на външни кантори и нито един от тях не бил одитиран. И това не било изолиран случай, а одитирането на европейски средства като цяло ставало абсолютно тенденциозно, като проверяваните проекти били предварително подбирани. Така, че да няма случайности и сред тях да не попаднат важните за обръчите на властта. И, забележете, това нещо се случвало "с протекция от високо в Брюксел, доколкото имаме информация".

Вместо да ползва купения за над милион лева специализиран софтуер, ръководената от Добринка Михайлова одитна агенция на средствата от ЕС работела с общодостъпен сайт, който дава възможност резултатите да бъдат манипулирани без проследимост. Така селектирали за одит само малки проекти за по 100 000 - 200 000 лв., а големите за милиарди не смеели да пипнат. Но след като кабинетът "Петков" отстранил ръководството на агенцията начело с Добринка Михайлова, служебният кабинет "Донев" незабавно ги възстановил.

От финансовото министерство реагираха светкавично с опровержение, според което всичко си било наред. Ако имало нередности, европрограмите щели да бъдат спрени, пък те си работели. Извършените от Европейската сметна палата и Европейската комисия проверки потвърдили високото качество на работата на одитния орган и не установили съществени пропуски или грешки с финансово влияние, които да поставят под съмнение издадените годишни одитни становища. Е, въпросният сайт бил ползван, но само при началните стъпки на селекцията. И Европейската сметна палата открила минимална слабост в документирането, която обаче нямала финансов ефект. Нямало и изтрити файлове, всичко се пазело в сървъра на агенцията.

От "Промяната" обаче не мирясват и държат да си довършат работата. Във видео на партийния сайт под наслов "Това е Добринка. Не бъди като Добринка", онагледиха схемата на въпросните одити. И потвърдиха, че от Гешев хабер не чакали, та сезирали още през април европрокуратурата за източване на над 5 млн. лв. по програмата "Региони в растеж" за адвокатски услуги. И поне половин милион от тях отишли за кантората на Борисовия адвокат. Нещата дирижирала бившата ръководителка на програмата и заместник-регионален министър Деница Николова, екс- и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ. Тя избирала и  подписвала договорите с канторите, след което одитната агенция не ги проверявала с години.

Сега, вярно че и Лена Бориславова беше в епицентъра на скандал за посредничество към кантора. Както и че хилядарките от обществени средства към някои кантори никога не секват, а правилните клиенти по знаковите дела се стичат към тях по неведоми пътища. Но кой да одитира и  разследва каквото трябва, щом всичко става с протекция от високо в Брюксел? Излиза, че и прословутата европрокуратура, в която е последната надежда, ще проверява така, че да не довърши започнатото и да пази реда в корупционния хаос.  


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар