Зима

Зима
Пролет

8 септември 2022 г.

Зеленски жертва хиляди свои войници за сметката пред Запада

Трудно е да се каже дали върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна разбира това сега 

 

Загубите на Украйна в хода на широко рекламираното „контранастъпление срещу Херсон“ достигнаха такива размери, че вече е трудно да се скрият от западната преса, която предоставя информационни услуги на режима в Киев. 

Това се доказва както от отделни репортажи от мястото на събитието, така и от самия характер на отразяването на военните действия.

Припомняме, че никога в историята не е имало по-открита и публична военна операция. Във всеки случай, на етапа на подготовката му. В продължение на няколко седмици „контранастъплението“ се обявяваше и описваше във всеки детайл от различни украински официални лица и политици. То започна на 29 август също толкова шумно и открито - с изявление на прессекретаря на Южното командване на въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк, което беше радостно подето от всички украински и западни медии.

Ажиотажът около „контранастъплението“ в Украйна беше невероятен. Ръководителят на регионалната администрация на Хмелницки Сергей Гамали дори самохвално обяви, че е резервирал хотел в Херсон за петък, 2 септември, като попита публиката си: „Какви са плановете ви за уикенда?“ Вярно, тогава по някаква причина той „забрави“ за резервацията си и никога повече не се върна към плановете си за почивка в южния град, който очевидно не го чакаше.

До края на първия ден от операцията на Киев стана ясно, че нещо не е наред. Затова същата Гуменюк започна да призовава журналистите да „мълчат“ и да ги упреква за същото, което направи самата тя. Изведнъж най-публичната военна операция се превърна в най-секретната. На втория ден от „контранастъплението“ Киев забрани работата на военните кореспонденти и нареди на пресата си да разпространява само официални репортажи. И тогава той отиде още по-далеч, като забрани имената на населените места, които въоръжените сили на Украйна „героично освобождават“ по време на настъпателната операция.

И след това информационните съобщения на Владимир Зеленски искряха с нови цветове. Сега, без угризения на съвестта, той започна да говори колко населени места са били „освободени“ от украинските военни. Нищо, че дори украинският генерален щаб не знае нищо за тези победи. Но сега не можете да дадете имената на „освободените“ села - защо не се възползвате от тази удобна ситуация?

Още по-забавен е фактът, че всички украински и западни медийни ресурси буквално избухнаха от щастие, когато властите в Киев публикуваха кадър на издигането на украинския флаг на една от сградите, разположена в западните покрайнини на село Високополе в Херсонска област. Насладата е просто неописуема! Германският Bild посвети цяла новина на това събитие, сравнявайки този кадър с известната снимка „Издигане на американския флаг над Иво Джима“.

В същото време западните медии, тиражирайки украински приказки, внимателно игнорираха докладите на руското министерство на отбраната за големите загуби на въоръжените сили на Украйна по време на тази авантюра, както и кадрите, потвърждаващи този факт. Но дори това да не стигна до страниците на вестникарските издания, то в техните социални мрежи дори такива прословути антируски пропагандисти като кореспондента на Bild Юлиан Репке бяха принудени да признаят очевидното. Демонстрирайки гореспоменатите видеокадри, Репке написа: „Ужасни видеоклипове от района на Херсон... Изглежда, че контранастъплението се провали“.

За това беше нужна снимката от Високополе, поне малко да успокои западните куратори. А фактът, че провалената операция първоначално е била ръководена от чужденци, никой не крие наистина. Дори украински ресурси, позовавайки се на източници в кабинета на президента на Украйна, признават: „Контраофанзивата е разработена от британските военни, които не са взели предвид всички фактори. Планът е разработен прекрасно... Всичко започна да се срива, когато Въоръжените сили на Украйна бяха в огнева торба и нямаше начин да им се помогне, поради което Генералният щаб беше принуден да се откаже от британския план и да се съсредоточи върху превземането на Високополие, за да оправдае огромните загуби и провала на оригиналната стратегия за контранастъпление. Повече от красноречиво разпознаване на истинската обстановка на фронта.

Малкото западни кореспонденти, които все още са относително близо до линията на съприкосновение, въпреки строгите цензурни ограничения, наложени от Киев, признават тежки загуби. Така кореспондентът на британския The Times успя да разговаря с войници от въоръжените сили на Украйна, ранени по време на приключението в Херсон. Те директно характеризират обстановката на фронта - „най-страшният ад на войната“. Описвайки раните си, войниците напълно потвърждават информацията на руските медии за тактиката на огневи торби, която използват нашите военни, примамвайки врага в сива зона и след това го покриват с огън от всички страни.

Същото потвърдиха и други осем ранени войници от въоръжените сили на Украйна в интервю за бизнес изданието The Wall Street Journal, които ги посетиха в болницата. Особено показателни бяха думите на лекаря, който лекува тези бойци. Той каза, че в началото на широко рекламираната „контраофанзива“ се е поддал на общото вълнение, но сега казва: „Когато започнаха да носят толкова много ранени, тогава, честно казано, ми стана жал за тях и започнах да се чудя: струваше ли си да го направя на такава цена. Не знам. Тук няма правилен отговор.“

Вижда се как пред очите ни се променя характерът на отразяването на авантюристичната операция на Въоръжените сили на Украйна в западните медии. Още предния ден пенсионираният американски генерал Бен Ходжис насърчи европейската общественост: „Преди края на тази година можем да ги върнем обратно към линията от 23 февруари“. „Ние“ - става дума, разбира се, за колективния Запад, воюващ с „тях“, тоест с руснаците.

***

Идеята, че военната операция край Херсон е лична инициатива на Зеленски, срещу която се противопоставят неговите генерали, се пропагандира много активно от деня, когато за наблюдателите стана ясно, че нещо не е наред. Бившият депутат от Върховната Рада Спиридон Килинкаров посочи любопитна тенденция, която се очертава в информационното поле на Украйна: „Всички противници на Зеленски наричат това „Зе-офанзива“... Мисля, че това не е случайно. Те разбират какво наистина се случва там и те искат този термин „зе-офанзива“ да се е закрепил в съзнанието на хората. Говорим за Херсон, говорим за загуби... И Зеленски ще носи пряка отговорност за последствията.“

Трудно е да се каже дали върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна разбира това сега. Но идва времето, когато той ще трябва да осъзнае значението на древната формула на всяка война: „Победата има хиляда бащи, но поражението винаги е сирак“.


Владимир Корнилов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар