Зима

Зима
Пролет

6 септември 2022 г.

Реджеп Ердоган: Путин използва всички средства. Европа жъне това, което е посяла

„Отношението на Европа към Владимир Путин и санкциите го накараха, независимо дали го искаме или не, да каже: „Ако вие правите така, аз ще направя това.“ 

 

„Владимир Путин използва всички средства и оръжия, които притежава, на първо място природния газ. Мисля, че Европа ще има сериозни проблеми тази зима.“

Нова заяви турският президент, съобщава френският в. "Фигаро".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини за енергийната криза в Европа санкциите срещу Русия, използвайки аргумента на Кремъл. 

„Европа жъне това, което е посяла. Отношението на Европа към Владимир Путин и санкциите го накараха, независимо дали го искаме или не, да каже: „Ако вие правите така, аз ще направя това“, каза турският президент на пресконференция в Анкара, пише изданието.

Турция от своя страна поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев. Тя предостави на Киев военни дронове, но отказа да се присъедини към западните санкции, наложени на Русия след началото на нейната офанзива в Украйна. 

Реджеп Ердоган обяви в началото на август споразумение за частично плащане в рубли на доставките на руски газ за Турция. Споразумението трябва да позволи на Русия да продължи да снабдява Турция чрез газопровода "Турски поток", пресичащ Черно море. През 2021 г. Русия представляваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45% от природния газ, пише още "Фигаро".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар