Зима

Зима
Пролет

27 септември 2022 г.

Роджър Уотърс към Владимир Путин: САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави, но това не значи и вие да го правите

Уотърс заяви, че смята президента на САЩ Джо Байдън за "военнопрестъпник", защото "подклажда огъня в Украйна" 

 

Музикантът, съосновател и бивш лидер на Pink Floyd Роджър Уотърс написа във Facebook отворено писмо до руския президент Владимир Путин.

"Напоследък чета коментари в социалните мрежи, в които ме питат защо съм писал на г-жа Олена Зеленска, а не на г-н Владимир Путин? Много добър въпрос, радвам се, че го ми го задават, ето го (писмото).

"...На първо място, бихте ли искали войната да приключи? Ако отговорите с "Да, моля", това веднага ще улесни нещата. Ако бихте казали "Руската федерация няма други териториални интереси освен сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск" (в оригинала Лубанск), това също би помогнало. Познавам хора, които смятат, че искате да завладеете цяла Европа, като започнете от Полша и останалите балтийски държави. Ако е така, майната ви (If you do, fuck you), а всички ние ще можем да спрем да играем отчайващо опасната игра на ядрени пилета, която изглежда е толкова удобна на ястребите от двете страни на Атлантическия океан."

Уотърс добавя, че ако бъде постигнато мирно споразумение с Украйна, Русия трябва да обещае да не нахлува никъде другаде. 

"Знам, знам, САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави без каквато и да било причина или заради няколко барела петрол, но това не означава, че вие трябва да го правите, вашето нахлуване в Украйна ме изненада напълно, това беше отвратителна агресивна война, провокирана или не", пише Уотърс, цитиран от Dir.bg.

Преди това музикантът заяви, че смята президента на САЩ Джо Байдън за "военнопрестъпник", защото "подклажда огъня в Украйна". През септември Уотърс написа и две отворени писма до украинската първа дама Олена Зеленска. Той ѝ напомня, че Володимир Зеленски е дошъл на власт, обещавайки да сложи край на войната в Донбас, и я призовава да накара съпруга си да "постъпи правилно" и да започне преговори с Русия.

Преди броени дни Уотърс даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна.

Освен това, Градският съвет в Краков трябва да се произнесе тази седмица дали Роджър Уотърс да не бъде обявен за "персона нон грата". Градският съветник Лукаш Вантух призова гражданите на града да бойкотират концертите му.

Организаторът на концертите "Лайв нейшън Полска" написа вчера в Туитър, че концертите, които бяха програмирани за април 2023 г. в голямата спортна зала на Краков, са били отменени, но без да направи уточнения.




Няма коментари:

Публикуване на коментар