Зима

Зима
Пролет

10 септември 2022 г.

Александър Вучич: Никакво признаване на Косово! Няма да стане! Да живее Сърбия!

"Ние се превърнахме в косвена жертва на конфликтите между великите сили и тяхното поведение в миналото." 

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи на пратениците от ЕС, че Сърбия няма да признае Косово, предаде агенция Танюг.

„Няма да се водят разговори за бъдещето на Сърбия и няма да има никакво признаване на Косово!", написа Вучич в Инстаграм.

Сръбският президент се срещна снощи със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и с Йенс Плетнер и Еманюел Бон - съветници по външната политика и политиката на сигурност на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон.

Шолц и Макрон наскоро назначиха своите съветници Плетнер и Бон да предоставят пряка подкрепа на Лайчак в диалога между Белград и Прищина.

Сръбският президент каза, че „винаги е готов за компромис" в съответствие със сръбската конституция и с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН (от 1999 г., според която Косово и Метохия са част от територията на Сърбия). „Никакво признаване на Косово! Няма да стане! Да живее Сърбия!", написа Вучич в Инстаграм.

Преди да пристигнат в Белград тримата дипломати бяха в Прищина, където се срещнаха с премиера на Косово Албин Курти, посочва агенция ХИНА.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано заяви по-рано, че целта на тази визита е да бъдат проучени възможностите за напредък в диалога между Белград и Прищина.

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон изпратиха на 4 септември общо писмо до Курти и Вучич, с което ги призоваха да покажат готовност за вземане на трудни решения в решителен момент за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани.

Пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак каза след срещите с Курти и Вучич вчера, че преговорите ще продължат, съобщава сръбската медия Б-92.

Днес сръбският президент Александър Вучич председателства заседание на Съвета за национална сигурност, на което бяха обсъдени ситуацията в Косово и Метохия, организирането на Европрайд 2022 в Белград, енергийната криза и енергийната сигурност, съобщава Б-92. След заседанието Вучич направи обръщение към нацията, в което посочи, че „положението е тежко".

Сръбският президент каза, че е разговарял два часа снощи с пратениците на Олаф Шолц и Еманюел Макрон. По думите на Вучич те са му представили предложение, което би трябвало да доведе до незабавно и окончателно решение на проблемите и нерешените въпроси, свързани с Косово. Вучич каза, че разговорите не са били никак леки.

„Представителите на най-влиятелните страни в Европа смятат, че не е добре да има нови конфликти, след като имаме ситуацията в Украйна. Големите западни сили искат да разрешат тези проблеми, защото има война в Европа", каза Вучич, цитиран от Cross.bg

По думите му западните държави смятат, че потенциално споразумение или решение (между Белград и Прищина) ще ги улесни в това да дадат ясен отговор на президента на Русия Владимир Путин по въпроса за правния прецедент и признаването на независимостта на Косово. 

"Така че някъде във всичко това ние се превърнахме в косвена жертва на конфликтите между великите сили и тяхното поведение в миналото", обобщи Вучич.


Няма коментари:

Публикуване на коментар