Лято

Лято

25 септември 2022 г.

Сергей Лавров: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

"САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН." 

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини днес Запада в "безпрецедентна русофобия", предадоха Франс прес и БТА.

"Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков", каза Лавров в своята реч на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Той се аргументира, че западните сили "не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат".

Лавров иронизира осъждането от Запада на произвежданите в украинските области под руски контрол т. нар. референдуми за присъединяване към Русия и разкритикува особено силно Съединените щати.

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било", заяви руският външен министър. Той обвини САЩ, че се опитват да превърнат целия свят в свой "заден двор".

Лавров защити референдумите в окупираните от Русия украински територии, като каза, че "местните жители си връщат земята, в която техните предци са живеели в продължение на стотици години".

"Бъдещето на света се решава днес", каза руският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Лавров подчерта, че големият въпрос е дали ще има "един хегемон начело", визирайки Съединените щати. 

"САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН", увери той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар