Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2022 г.

Руският патриарх Кирил поздрави президента Владимир Путин по случай 70-годишния му юбилей

"През дългите години на неуморна работа Вие си спечелихте репутацията на национален лидер, предан на отечеството, който обича родината и ѝ отдава всичките си сили, способности и таланти." 

 

Руският патриарх Кирил поздрави президента Владимир Путин по случай 70-годишния му юбилей днес, като отбеляза, че през годините държавният глава е променил Русия, укрепил е нейния суверенитет и е защитил националните ѝ интереси, предаде ТАСС и БТА.

"През дългите години на неуморна работа на ключови държавни длъжности Вие си спечелихте репутацията на национален лидер, безусловно предан на отечеството, който искрено обича родината и ѝ отдава всичките си сили, способности и таланти. Променянето на облика на Русия, укрепването на нейния суверенитет и отбранителните ѝ способности, защитата на националните ѝ интереси, последователното социално-икономическо развитие, грижата за благополучието на гражданите – това са само някои от очевидните и неоспорими резултати от дългогодишната съвместна работа на различните органи на властта и обществените институции, която бе свършена под Ваше ръководство", се казва в поздравителното послание, което бе публикувано на сайта на Московската патриаршия.

Руският патриарх отбелязва, че през последните години са настъпили много изменения в отношенията между държавата и църквата, като е бил изграден уникален модел на сътрудничество.

"В този важен за Вас и за нашата страна ден Ви пожелавам нестихваща сила, изобилна Божия помощ и благословен успех в по-нататъшната Ви служба на високия и отговорен пост на държавен ръководител на велика Русия", заключава патриарх Кирил.

На рождения си ден днес, когато навършва 70 години, руският президент Владимир Путин ще се срещне с колегите си от Общността на независимите държави (ОНД), предаде ТАСС.

Неофициалната среща ще се състои в Константиновския дворец край Санкт Петербург. Обикновено през годината се свикват едно редовно и едно неофициално заседание на Съвета на държавните глави от ОНД. Миналата година неофициалната среща се състоя на 28 декември в Санкт Петербург, а официалната, която се осъществи чрез видеовръзка заради пандемията от коронавируса, беше на 15 октомври.

Както отбеляза говорителят на Путин Дмитрий Песков, разговорите на 7 октомври ще бъдат важна стъпка при подготовката на срещата на върха на ОНД в Астана следващата седмица. От 12 до 14 октомври столицата на Казахстан - страната председател на ОНД  за тази година - ще бъде домакин на срещите на върха на ОНД, на Конференцията за мерки за укрепване на доверието в Азия (CICA) и на срещата на държавните глави на страните от Централна Азия и Русия, съобщава Banker.bg.

В ОНД членуват Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан и Узбекистан, а Туркменистан е със статут на асоцииран член.


Няма коментари:

Публикуване на коментар