Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2022 г.

Ирена Тодорова: Кабинет на малцинството или нови избори

"Самите избиратели започват да виждат късата писта на новите проекти." 

 

"Избирателите ясно показаха, че политическите партии се нуждаят от промяна от гледна точка на техните послания, ценности и политики. Виждаме, че гласуват предимно твърдите ядра и все по-малко партиите успяват да привлекат периферията. Тази криза не е за подценяване."

Това мнение по БНР изрази Ирена Тодорова, преподавател в Департамент "Политически науки" на Нов български университет.

"Политическите елити трябва да се отърват от тази емоция, която носят и да започнат да говорят по конкретни политики и проблеми", смята Тодорова.

По думите ѝ често чуваме от политическите говорители "разкази и наративи, които не са непременно темите на деня, на обикновения човек".

"Има една голяма група от обществото, която трайно се чувства непредставена. Не защото не гласува, а защото не чува реални решения на проблемите, които я заобикалят."

"Самите избиратели започват да виждат късата писта на новите проекти", отбеляза преподавателката. По думите ѝ "ние много често сменяме бранда, но имаме едни и същи политически актьори и това също демотивира избирателя".

"Виждаме, че те нямат по-дълъг хоризонт от един мандат. Затова избиратели се връщат в традиционни партии. Това постоянно разслояване на нови и нови политически субекти води до поредната криза на представителността, а това наистина е драматично. Виждаме какво се случва с този фрагментиран парламент – да няма нито една политическа партия, която да може да обслужи ясно мандата си да състави кабинет."

Разграничаването при ГЕРБ с ДПС е "имиджово, но не по същество", докато отликите между ПП и ГЕРБ са доста по-дълбоки, смята Тодорова.

"ГЕРБ и ДПС изглеждат естествено като управляващи. Не мисля, че ще има проблем в разговора  между ГЕРБ и ДПС. Ключът е в ДБ и Христо Иванов. По всичко личи, че ще е много труден разговорът и трябва да се готвим за следващи избори."

Според Тодорова съгласие на ДБ с този формат означава "край на тази политическа формация".

"Преглъщане на коалиция с ДПС ми се струва абсолютно самоубийствено."

Тройна коалиция ГЕРБ-ДПС и БСП пък изглежда самоунищожителна за Борисов на прага на местните избори, посочи в заключение Ирена Тодорова.

"Единственото, което мога да привидя, е кабинет на малцинството, или нови избори." 


Няма коментари:

Публикуване на коментар