Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2022 г.

Риши Сунак стана третият премиер на Великобритания в рамките на два месеца

Назначаването на Сунак за премиер ще успокои пазарите, но той няма да има множество лесни варианти в момент, когато милиони се борят с кризата, свързана с цената на живота

 

 

Риши Сунак стана третият премиер на Великобритания в рамките на два месеца, натоварен със задачата да се справи със задълбочаваща се икономическа криза, обхваната от конфликти партия и дълбоко разделение в страната - трудна задача за всеки нов лидер.

42-годишният бивш шеф на инвестиционен фонд беше натоварен от крал Чарлз със задачата да състави правителство. Той ще се стреми да сложи край на вътрешните борби и вражди в Уестминстър, които притесниха силно инвеститорите и разтревожиха международните съюзници.

Очаква се Сунак да направи обръщение към нацията от Даунинг стрийт и след това ще започне да сформира своя кабинет.

Сунак, един от най-богатите политици в британския парламент, ще трябва да постигне сериозни съкращения на разходите, за да компенсира недостига от около 40 милиарда лири (45 милиарда долара) в публичните финанси, дължащо се на икономическо забавяне, по-високи разходи за заеми и шестмесечна програма за подкрепа за енергийните сметки на домакинствата.

Предвид продължаващия спад на популярността на Консервативната партия, Сунак ще бъде изправен и пред засилващи се призиви да организира нови избори, ако се отдалечи твърде много от политическия манифест, с който Консервативната партия спечели изборите през 2019 година. Тогавашният лидер Борис Джонсън обеща да направи значителни инвестиции в страната.

Според икономисти и инвеститори назначаването на Сунак за премиер ще успокои пазарите, но той няма да има множество лесни варианти в момент, когато милиони се борят с кризата, свързана с цената на живота.


 БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар